Ciocolata pe bază de cacao va dispărea. În viitor, vom plăti 50 de euro pentru o astfel de ciocolată
Pe măsură ce prețurile la cafea și ciocolată cresc pe piețele globale, produse alternative, pe bază de cereale sunt dezvoltate pentru a continua să satisfacă cererea din Europa. În ceea ce privește cafeaua, oamenii de știință studiază de câțiva ani posibilitățile de producere a cafelei în laborator cât mai aproape de cafeaua naturală. Producătorii de înlocuitori spun ca ciocolata pe bază de cacao este sortită să dispară, cel puțin ca ingredient în produsele procesate.
Creșterea prețului materiilor prime, în principal din cauza efectelor schimbărilor climatice în regiunile producătoare precum Ghana și Coasta de Fildeș (cacao) și Brazilia (cafea), reprezintă o provocare pentru producătorii de ciocolată și cafea, potrivit Euractiv.
Prețul la cacao a crescut vertiginos, depășind 10.000 de euro/t, la începutul anului 2024
Producătorii și-au văzut costurile de producție crescând vertiginos în ultimii ani, urcând, astfel costurile pentru consumatorii europeni.
În timp ce prețul la cacao a fost în mod tradițional între 2.000 și 3.000 de dolari pe tonă în ultimii ani (adică 1.920 sau 2.880 de euro), acesta a crescut vertiginos pentru a depăși 10.000 de euro la începutul anului 2024.
Chiar și cafeaua arabica – cea mai consumată din lume – ajunge în prezent la 3,2 euro pe kilogram (0,45 kg), deci cu aproape 70% mai mult decât la începutul anului.
Potrivit ONG-ului Conservation International, piața totală a cafelei reprezintă 46 de miliarde de euro, cu cel puțin 9,5 milioane de tone de cafea produse în fiecare an la nivel mondial, iar cererea s-ar putea tripla până în 2050.
Între timp, piața globală a înlocuitorilor de cafea, în valoare de 13,6 miliarde de euro în 2023, este de așteptat să crească cu peste 4,7% pe an până în 2032, potrivit cifrelor Global Market Insight.
Înlocuitori de cafea vechi și noi
Înlocuitorii de cafea sunt prezenți pe piața europeană de câțiva ani. Orzul solubil, de exemplu, este o alternativă cunoscută pentru cei care doresc să-și reducă aportul de cofeină.
Apare ciocolata fara cacao. Compania bretonă Vallée Torréfaction, de exemplu, produce pudră de orz prăjit cu malț folosită la prepararea brownie-urilor și a tot felul de rețete pe bază de ciocolată.
„Costă de două până la trei ori mai puțin decât cacao”, explică Paul Vallée, directorul companiei pentru Euractiv. Firma sa produce, după un an de activitate, o tonă pe an de „ciocolată falsă” și începe să furnizeze producătorilor. El crede că ciocolata pe bază de cacao este sortită să dispară, cel puțin ca ingredient în produsele procesate.
Paul Vallée: Cred că în 50 de ani, ciocolata cu cacao va fi un produs de lux. Va trebui să plătești 50 de euro pentru a-ți permite o tabletă simplă
Compania germană Choviva, principalul producător european de înlocuitori de cacao, produce 2.000 de tone pe an din semințe de floarea soarelui sau curmale prăjite. Pentru a satisface cererea în creștere a consumatorilor, compania tocmai a investit 30 de milioane de euro pentru a se extinde și a accesa piața globală.
Spre comparație, europenii consumă aproximativ 40 de milioane de tone de ciocolată pe bază de cacao în fiecare an.
O alternativă sintetică
Aroma ciocolatei provine din fermentarea și prăjirea boabelor de cacao, la fel ca cafeaua. Prăjirea cerealelor, cum ar fi orzul și alte produse, seamănă cu gustul caracteristic. Dar este încă dificil să obții aromele, culoarea și textura cu care sunt obișnuiți consumatorii.
Acesta este motivul pentru care cei mai îndrăzneți investitori apelează la alternative sintetice.
Posibilitatea de producere a cafelei în laborator cât mai aproape de cafeaua naturală
În ceea ce privește cafeaua, de exemplu, oamenii de știință de la centrul de cercetare tehnică VTT din Finlanda studiază de câțiva ani posibilitățile de producere a cafelei în laborator cât mai aproape de cafeaua naturală.
La nivel legal, atunci când vine vorba de denumirea acestor alimente „noi”, reglementările europene sunt clare: produsele comercializate sub denumirea de „cafea” trebuie să conțină boabe de cafea, în timp ce „ciocolata” trebuie să conțină cel puțin 95% unt de cacao.
Acest lucru contrastează cu bătălia juridică în desfășurare asupra faptului că alternativele de carne pe bază de plante pot fi etichetate drept „carne”. Aici, lacunele legale au permis o mai mare flexibilitate.