Ciocolata, vinovată sau nu de acnee?!

Publicat: 12 oct. 2024, 08:02, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ciocolata, vinovată sau nu de acnee?!

Ciocolata a fost, dintotdeauna, asociată cu acneea. Nu s-a tranșat o concluzie categorică, motiv pentru care subiectul revine periodic. Așa cum face prezentatoarea Anais Grangerac, la emisiunea ”Bonjour La Matinale” la TF1, care ”atacă” mai multe mituri printre care cel al ciocolatei și acneei.

Există și o mică parte de adevăr

Acneea este legată mai ales de predispoziția genetică. Dar la aceasta se adaugă alimentația, subliniază Zainab Laftah dermatolog la  Guy’s and St Thomas’ Hospital din Londra și purtător de cuvânt al British Skin Foundation. Dermatologul spune că între ciocolată și acnee ”există unele concepții greșite, dar și o mică parte de adevăr”.

Știm că acneea este favorizată de dieta fast food, de alimentele cu indice glicemic ridicat, bogate în grăsimi și zahăr. Și aici trebuie spus că există ciocolată de calitatea foarte bună, făcută cu mult unt de cacao, care conține vitamina E, acizi grași și o cantitate importantă de antioxidanți.  Este ciocolata neagră, cu conținut mare de cacao, dar cu puțin zahăr, care nu afectează pielea. Dar există și ciocolată de calitate inferioară, cu mult zahăr, care s-a dovedit că poate contribui la declanșarea sau înrăutățirea acneei. De asemenea, acest tip de ciocolată mărește producția de hormoni de stres, care duc la creșterea secreției de sebum, implicat în declanșarea acestei afecțiuni dermatologice.

Anais Grangerac sublinia la TF1 că delicioasa ciocolată cu lapte și cicolata albă, ambele cu conținut mare de zahăr, pot crea probleme tenului. Dar nu același lucru s-a dovedit în cazul ciocolatei de calitate superioară. Evident, importantă este calitatea, dar și cantitatea!

Alte mituri

Prezentatoarea Anais Grangerac, ridicată de presă la rangul de nutriționist, mai desființează și alte mituri în emisiunea de la TF1. Ea susține că:

  • nu portocalele, ci pătrunjelul, ardeii roși, varza kale, kiwi și căpșunele sunt mai bogate în vitamina C;
  • nu castraveții cu proprietățile lor reduc umflarea ochilor, ci faptul că sunt reci și se știe că frigul contractă vasele de sânge;
  • cartofii dulci nu sunt chiar atât de calorici; 100 de grame de cartofi dulci fierți = 90 de calorii, în timp ce 100 de grame de paste sau de orez = 150 de calorii.