Ciolacu: Actul normativ privind amânarea plății creditelor nu a fost adoptat pentru că nu a fost o urgență
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că actul normativ cu privire la posibilitatea amânării ratelor la bancă de către români este finalizat, dar că nu a fost nevoie să fie adoptat, deocamdată, pentru că nu a fost o urgenţă.
„Există actul normativ făcut şi, în acest moment, este pe agenda coaliţiei. Nu a fost o urgenţă. Important a fost că am anticipat că avem nevoie de un astfel de act normativ. Poate în viitor. Să vedem dacă este nevoie sau nu este nevoie”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD, întrebat de ce nu a mai fost adoptată măsura cu privire la posibilitatea amânării ratelor la bancă. Ciolacu a adăugat că România este într-o poziţie solidă economic, ţinând cont de contextul internaţional.
„Sunt şi sub impresia celor văzute în Ucraina şi a cifrelor discutate cu prim-ministrul în ceea ce priveşte PIB-ul Ucrainei. Vreau să vă spun că România este într-o poziţie solidă economic, ţinând cont de contextul internaţional. Vreau să vă uitaţi un pic pe cifrele din Franţa şi pe situaţia inflaţiei din anumite state din Zona Euro. Guvernul, după o discuţie şi o decizie în coaliţie, a luat astfel de măsuri, să se continue toate investiţiile atât din fonduri bugetare, cât şi din fonduri europene. Cât timp consolidăm locurile de muncă şi inflaţia nu vine la pachet cu şomaj, România rămâne în continuare o ţară foarte stabilă economic, ţinând cont de contextul actual”, a declarat Ciolacu.
Actul normativ care va obliga băncile și IFN-urile să amâne plata ratelor la credite, în contextul actual de creștere a prețurilor, prevede o suspendare pe cel mult 12 luni, pentru împrumuturile luate până pe 31 martie, de care pot beneficia toate persoanele fizice care declară pe proprie răspundere că și-au văzut cheltuielile medii lunare majorate cu 25% în ultimele 3 luni, din cauza scumpirilor, cu condiția să nu fie în insolvență, să nu aibă restanțe în ultimele 6 luni și să nu fi beneficiat de alte restructurări de credite în ultimele 3 luni. În cazul firmelor, beneficiare pot fi cele cărora le-au scăzut rezultatele medii lunare cu 25% în ultimele 3 luni, comparativ cu anul anterior, metodologia de calcul urmând a fi aprobată ulterior prin norme de către MFP. Nu se pot amâna rate la carduri de credit sau la descoperirile de carduri.