Marcel Ciolacu: Antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa

Publicat: 27 ian. 2025, 14:23, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu: Antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa
puterea

Premierul Marcel Ciolacu a participat, luni, la ceremonia dedicată Zilei Holocaustului de la Templul Coral. El a amintit, cu acest prilej, că pe 27 ianuarie comemorăm 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare de la Auschwitz-Birkenau, un loc încărcat de istorie sfâşietoare şi care ascunde în spate chinuri şi suferinţe inimaginabile.

Premierul a dorit astfel să aducă un profund omagiu memoriei tuturor celor care au suferit şi şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria secolului al XX-lea şi chiar din istoria lumii.

Totodată, sunt alături de cei care au supravieţuit şi au avut tăria de a transmite mai departe mărturiile ororilor prin care au trecut, astfel încât umanitatea să înveţe din durerea lor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că nu avem voie să uităm faptul că s-a urmărit, prin „conducătorii dictatoriali ai României, în mod brutal şi sistematic, exterminarea populaţiei evreieşti”.

„Nu pot exista scuze pentru cei care au trimis cu cinism şi sânge rece pe concetăţenii lor la moarte, pe care i-au discreditat, i-au umilit şi i-au exclus din societate. Nu trebuie să uităm niciodată nici modul în care ura şi antisemitismul au otrăvit sisteme şi au intoxicat societăţi, inclusiv în România. Această zi nu este doar un omagiu adus celor care au avut de suferit, ci şi un apel la conştiinţa noastră colectivă. Această zi este despre a ne asigura că niciodată nu vom permite asemenea atrocităţi să se repete.

Antisemitismul și extremismul se manifestă tot mai acut în Europa

Marcel Ciolacu a accentuat faptul că, în ultima perioadă, antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă tot mai acut în Europa, un spaţiu care, paradoxal, este leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

„Tocmai de aceea doresc să reafirm, şi cu acest prilej, angajamentul ferm al României pentru combaterea flagelului antisemit, precum şi pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului. Este datoria noastră, a autorităţilor, să ne asigurăm că societatea românească cunoaşte şi nu repetă greşelile istoriei, iar educaţia trebuie să aibă un rol central în acest sens. Este motivul pentru care mă bucur că tinerii din România au ocazia de a-şi cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei istoriei evreilor Holocaustului, fapt ce nu ar fi fost posibil fără domnul deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre iniţiatorii acestui demers. (…) Lor şi celor care au supravieţuit acestor atrocităţi şi care, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini, le datorăm angajamentul nostru că mărturiile lor vor trece testul timpului şi că ura nu ne va mai putea otrăvi raţiunea şi umanitatea”.