Ciolacu anunță convocarea de urgență a Parlamentului. Se modifică legea privind populația de urși bruni
Premierul Marcel Ciolacu a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Astfel, se va reuni în sesiune extraordinară luni, 15 iulie, începând cu ora 15.00. Obiectivul principal este dezbaterea și votarea proiectului de lege care reglementează recoltarea urșilor bruni.
”Ședința Camerei Deputaților, convocată în sesiune extraordinară, va avea loc luni, 15 iulie, ora 15.00 (plen+vot final, în format hibrid).”, se arată întrun anunț al Camerei Deputaților.
Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a discuta problema urșilor bruni.
Marcel Ciolacu a menționat că a discutat cu ministrul Mediului și cu experți în domeniu, subliniind că urșii coboară în anumite zone din cauza lipsei de hrană. Ciolacu a discutat și cu Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, subliniind că modificările legislative necesare nu pot fi realizate decât prin Parlament.
În urma acestor discuții, s-a hotărât inițierea unei propuneri legislative și solicitarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea acesteia. Premierul a subliniat că nu se va permite vânătoarea liberă a urșilor în România, ci se vor introduce reglementări clare prin această inițiativă.
”Am vorbit și cu domnul ministru, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, urșii nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis, președinte Camerei Deputaților, pentru că modificarea nu se poate face decât prin Parlament.
După discuțiile cu Ministrul Mediului pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară în Parlament (…) Nu se va da liber la împușcat urși în României după bunul plac al fiecăruia, dar va exista o inițiativă și se va cere sesiune extraordinară în Parlament pentru adoptarea acesteia.”, spune premierul.
Ministrul Mediului a argumentat propunerea menționând că relocarea urșilor nu produce efectele scontate. El a explicat că, în urma discuțiilor cu gestionarul unui fond de vânătoare, s-a aflat că în ultimii ani au fost relocați peste 100 de urși dintr-un singur fond, fără rezultate pozitive.
Relocarea doar mută problema dintr-un județ în altul. Ministrul a adăugat că ursul implicat în tragedia recentă nu fusese relocat anterior și că era o femelă fără pui, eliminând astfel ipoteza că și-ar fi apărat puii.