Ciolacu anunță intrarea României în Schengen terestru anul acesta, dar Austria rămâne precaută

Publicat: 18 oct. 2024, 06:03, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu anunță intrarea României în Schengen terestru anul acesta, dar Austria rămâne precaută
Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi seara, în cadrul unei intervenții la România TV, că România va face un pas semnificativ în direcția aderării la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, „anul acesta România va intra în Schengen terestru”, o declarație care sugerează un progres important în negocierile cu partenerii europeni. Deși premierul a evitat să ofere detalii suplimentare, a subliniat că dialogul cu oficialii din Uniunea Europeană este activ: „Atât eu cât și ministrul de interne și externe am avut un dialog cu partenerii noștri din UE”.

Cu toate acestea, blocajul rămâne, în special din partea Austriei, care continuă să se opună extinderii complete a spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat săptămâna trecută, înainte de o reuniune cu omologii săi din UE, că „nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen”. Totuși, Karner a menționat un „optimism prudent”, subliniind că există motive de speranță, dar avertizând că procesul nu este încă finalizat: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a afirmat acesta, citat de publicația austriacă Kurier.

Austria a fost un opozant vocal al extinderii Schengen, blocând admiterea deplină a celor două țări, în special pe motivul securității frontierelor terestre. Deși de la sfârșitul lunii martie România și Bulgaria sunt membre ale „Air Schengen”, eliminând astfel controalele la frontierele aeriene și maritime, rămân în vigoare controalele la granițele terestre. Acestea sunt considerate esențiale de către autoritățile austriece și constituie principalul punct de dispută în discuțiile actuale.

De asemenea, actualul comisar european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a exprimat dorința de a vedea ridicarea controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria înainte de încheierea mandatului său. Totuși, perspectiva schimbării Comisiei Europene introduce un nou factor de incertitudine în ecuație. Johansson ar putea fi înlocuită în decembrie sau ianuarie de Magnus Brunner, actualul ministru austriac de finanțe, care va prelua mandatul în noua comisie.