Ciolacu: ASF propune plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie

Publicat: 21 iun. 2024, 11:01, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ciolacu: ASF propune plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie

Premierul Marcel Ciolacu a salutat propunerea Autorității de Supraveghere Financiară de a extinde plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024.

„Este o măsură necesară pentru a preveni apariția unor dezechilibre pe piață”, a subliniat el. Cu toate acestea, Executivul nu va aproba măsura vineri, deoarece pe ordinea de zi se află un alt act care vizează modernizarea pieței de capital.

„Sunt încântat de propunerea oficială a Autorității de Supraveghere Financiară de a prelungi plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Este o măsură esențială pentru a preveni apariția unor dezechilibre pe piață. De asemenea, ASF ne prezintă astăzi o ordonanță de urgență pentru modernizarea pieței de capital din România. Este un act susținut de conducerea ASF și de întreaga industrie, iar o noutate majoră este că IMM-urile vor putea, pentru prima dată, să se finanțeze prin intermediul pieței de capital”, a declarat vineri Marcel Ciolacu.

Conform unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) anunțat miercuri de Ministerul de Finanțe, tarifele RCA vor rămâne plafonate pentru încă 3 luni, până la 30 septembrie 2024. HotNews.ro a făcut publică în premieră această decizie a ASF. Motivația acestei măsuri este un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața RCA, care ar putea conduce la creșterea prețurilor în cazul renunțării la înghețarea acestora după data de 30 iunie.

Actul normativ va stabili:

  • tarifele de primă maxime,
  • contractele asupra cărora se aplică,
  • comisioanele de distribuție aferente contractelor, clasa bonus/malus ce se aplică, implicațiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România),
  • despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară,
  • perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile,
  • contravențiile și sancțiunile aplicabile.

Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.