Ciolacu contestă la UE scăderea pragului la microîntreprinderi și critică un jalon PNRR: ”Un coșmar”
Premierul Marcel Ciolacu dă vina pe USR și pe fostul prim-ministru Florin Cîțu pentru că au lăsat un jalon PNRR de coșmar.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va discuta cu reprezentanții Comisiei Europene despre scăderea pragului la microîntreprinderi pentru că nu este de acord cu această decizie impusă de Bruxelles.
”Voi avea o discuție aplicată cu cei de la Comisia Europeană pentru că NU sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi. Vom negocia așa cum am făcut-o și anul trecut cu deficitul. Acel jalon din PNRR pus de USR și Cîțu este un coșmar”, a spus Ciolacu.
Comisia Europeană pune presiune pe România…
…pentru a reduce pragul la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 50.000 de euro, o măsură care ar putea avea consecințe foarte grave pentru o economie deja fragilă.
Guvernul se opune acestei schimbări, argumentând că ar duce la falimentul multor microîntreprinderi și ar afecta grav mediul de afaceri.
Ministrul Fondurilor UE, Adrian Câciu, a declarat că România își va face reformele în interesul propriu, nu la dictarea Comisiei Europene.
Totuși, blocarea cererii 3 de plată din PNRR de către Comisia Europeană pune presiune suplimentară pe guvern pentru a găsi o soluție.
Există riscul ca această măsură, impusă de Bruxelles, să lovească crunt economia românească, ducând la pierderea a numeroase locuri de muncă și la o scădere a veniturilor la buget.
Consecințele negative ale acestei măsuri sunt numeroase:
- Va afecta grav microîntreprinderile, care sunt coloana vertebrală a economiei românești.
- Va duce la creșterea birocrației și a costurilor de administrare pentru firme.
- Va descuraja investițiile și va crește evaziunea fiscală.
- Va pune în pericol independența economică a României.
Câciu susține că un jalon este cel privind pragul pentru microîntreprinderi, dar Guvernul îl consideră îndeplinit. „Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o microîntreprindere trebuie considerată microîntreprindere”, a declarat ministrul.
El a declarat că „Guvernul României conduce România”. „Comisia Europeană poate avea opinii. Noi suntem în discuții. Discuțiile tehnice vor continua. Rformele le facem pentru România. Evident, opiniile pot fi diferite. Concediem aceste opinii până când aceste reforme sunt făcute în interesul României. Reformele trebuie să își păstreze scopul. Modul în care o reformă se aplică este un mod contextualizat. România este o țară care are o abordare specifică asupra unui tip de reformă, nu neapărat facem o reformă și nu ne uităm care sunt efectele pozitive sau negative. Ne interesează efecte pozitive, structural. Sunt discuții, nu ne reproșează nimeni, sunt discuții. Este normal să fie discuții și cred că obiectivul nostru împreună este ca România să aibă o situație fiscală consolidate, la un moment dat”, a spus Câciu.