Ciolacu, de la Bruxelles: „TVA-ul nu se va modifica pentru alimente și medicamente”. Despre deficit, se va mai vorbi
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat concluziile întâlnirii cu președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu măsurile fiscale pentru limitarea deficitului bugetar.
Premierul a dat asigurări că „nu se mărește TVA-ul peste 19% și nu se modifică TVA-ul în ceea ce privește produsele alimentare și medicamentele”. „Sunt două lucruri importante. Faptul că nu se mărește TVA-ul peste 19% și nu se modifică TVA-ul în ceea ce privește produsele alimentare și medicamentele. Sunt lucrurile cele mai importante pentru români. Acum, dacă la cluburi nu mai este TVA 5%, ci este 19%, presupun că nu este o nenorocire”, a spus el la conferința de presă.
De asemenea, premierul a declarat că în discuțiile cu liderii europeni s-a convenit asupra „flexibilității de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”.
„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova avem influențe negative, asigurări, dobânzile pentru împrumuturi… Pentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat, față de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina. Comisia a înțeles acest context și este argumentul principal și sunt ferm convins că știți că România este într-un acord de deficit excesiv”, a adăugat șeful Executivului.
El a mai spus că este foarte posibil ca noua lege a pensiilor să fie elaborată până la finalul anului și că „pensiile mici vor crește cu certitudine. Va exista o abordare diferențiată în funcție de venituri”.
În ceea ce privește veniturile bugetarilor, premierul a menționat că nu vor scădea salariile, dar că „bugetarii de lux” ar putea să nu mai primească norme de hrană sau vouchere de vacanță.
Ciolacu s-a mai întâlnit la Bruxelles, vineri, 1 septembrie, și cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Recomandările Comisiei Europene în privința TVA, pentru ca România să reducă deficitul bugetar, au fost: majorarea TVA de la 19%; dacă nu se acceptă majorarea TVA, să există o singură cotă de TVA de 19%, fără pragurile reduse de 5% și 9%. În cazul în care cota de TVA pentru alimente ar crește de la 9% la 19%, atunci prețul alimentelor s-ar putea majora cu 10 puncte procentuale. Recomandările Comisiei Europene în privința TVA, pentru ca România să reducă deficitul bugetar, au fost: majorarea TVA la 19%; dacă nu se acceptă majorarea TVA, să existe o singură cotă de TVA de 19%, fără pragurile reduse de 5% și 9%. În cazul în care cota de TVA pentru alimente ar crește de la 9% la 19%, atunci prețul alimentelor s-ar putea majora cu 10 puncte procentuale.