Ciolacu, despre cheia modernizării României: Vreau să reducem povara fiscală

Publicat: 20 oct. 2024, 14:56, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu, despre cheia modernizării României: Vreau să reducem povara fiscală

În cadrul evenimentului de lansare a Proiectului de Țară, Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la alegerile prezidențiale, a subliniat importanța modernizării României, evidențiind că aceasta nu poate fi realizată fără a aborda problema forței de muncă.

Ciolacu, despre principalele probleme ale României

Ciolacu a menționat că declinul demografic reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă țara, afirmând că este esențial să se creeze un mediu favorabil pentru tineri, astfel încât să rămână în România.

Un aspect important pe care l-a adus în discuție a fost creșterea pensiilor, afirmând că, după o perioadă îndelungată, s-a reușit să se facă dreptate pentru cei 3,8 milioane de pensionari din România. Acesta a menționat că pensionarii beneficiază de majorări ale pensiilor începând din ultima lună și că guvernul își propune să continue aceste creșteri, recunoscând astfel contribuția acestor oameni la dezvoltarea societății.

Ciolacu a anunțat, de asemenea, că România va adopta salariul minim european începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă un venit brut de 800 de euro pentru aproximativ 1,4 milioane de angajați. Scopul acestui demers este reducerea poverii fiscale asupra celor cu venituri mici și medii, permițându-le astfel să dispună de mai mulți bani pentru familiile lor.

„Am făcut, în sfârșit, dreptate pentru 3,8 milioane de pensionari. Este a doua lună în care pensionarii primesc pensiile mărite. Și vom continua să le creștem pentru că, acești oameni care au muncit, merită respectul nostru. Totodată, de la 1 ianuarie 2025, ne vom alinia la salariul minim european.

Vorbim de un venit de 800 de euro brut pentru 1,4 milioane de angajați. Și vreau, pentru cei cu venituri mici și medii, să reducem și povara fiscală, astfel încât oamenii să rămână cu mai mulți bani pentru familiile lor.

Mai mult, am fost pe șantierele de pe Autostrada Moldovei, din Oltenia sau din Banat și am întâlnit mulți profesioniști, oameni cu experiență, care mi-au spus că, după mulți ani, au decis să se întoarcă în România. Pentru că și aici primesc aceleași salarii. În plus, costul vieții este mai mic și trăiesc mai bine”, transmite Ciolacu.

Candidatul PSD a împărtășit și impresiile sale după vizitele pe șantierele Autostrăzii Moldovei și din alte regiuni, unde a întâlnit profesioniști care, după mulți ani petrecuți în străinătate, s-au decis să revină în România datorită salariilor competitive și a unui cost al vieții mai redus.

Această revenire este un semn pozitiv pentru piața muncii din România, dar, conform lui Ciolacu, modernizarea trebuie să fie susținută de investiții în educație pentru a pregăti tinerii pentru viitor.

În acest sens, el a subliniat necesitatea îmbunătățirii infrastructurii educaționale, menționând că a vizitat cămine studențești în Regie, multe dintre ele având o vechime de 50 de ani.

Ciolacu a afirmat că este esențial ca tinerii să aibă acces la condiții de trai decente și la o educație de calitate, subliniind că guvernul va aloca un miliard de euro pentru a dezvolta o nouă generație de specialiști prin sistemul de învățământ dual.

De asemenea, el a discutat despre demersurile sale de a simplifica birocrația pentru românii din Diaspora, menționând că procesul de obținere a documentelor pentru pensionare a fost redus de la 3-4 ani la doar 3-4 luni, datorită unui acord bilateral.

Cu toate acestea, Ciolacu a insistat că este necesară o continuare a acestor reforme, pledând pentru digitalizarea serviciilor consulare și reducerea drumurilor inutile pentru românii care locuiesc în străinătate.

„Modernizarea României presupune însă și rezolvarea problemei forței de muncă. Iar asta se face doar prin investiții masive în educație, astfel încât toți copiii și tinerii din România să aibă acces egal.

Am fost în căminele din Regie și am văzut cum este viața într-un cămin construit acum 50 de ani. Și am decis să facem din construcția de cămine studențești o prioritate națională. Dar acești tineri mi-au povestit și despre visurile lor…

Dacă vrem ca ei să nu plece, trebuie să-i sprijinim pe toți tinerii care vor să învețe și care muncesc! Să-i ajutăm să-și facă un rost aici, în țară! Suntem obligați să facem asta! Investim deja 1 miliard de euro pentru a crește o nouă generație de specialiști, prin sistemul de învățământ dual”, a mai declarat premierul.