Ciolacu exclude creșterea TVA! Există câteva taxe la care s-ar putea umbla

Publicat: 16 iul. 2024, 10:14, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu exclude creșterea TVA! Există câteva taxe la care s-ar putea umbla
Foto: puterea.ro

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat opinia că în anul viitor România nu ar trebui să aibă măriri de taxe și impozite, excluzând posibilitatea unei creșteri a TVA-ului și subliniind importanța unei analize continue în domeniul excepțiilor fiscale. De asemenea, a evidențiat faptul că orice decizie luată în 2025 va avea repercusiuni fiscale în anul fiscal 2026.

„Aud de mărire de TVA – este exclus așa ceva. Este cea mai simplă abordare pe care o poate avea un Guvern, astfel încât să împartă o povară indiferent de ce venituri ai. Nu cred că România își permite anul viitor să aibă măriri de taxe și impozite. România trebuie să facă o analiză – și avem reforma fiscală – în continuare în zona de excepții. Și știm foarte bine că orice decizie luată în 2025 are efecte fiscale în anul fiscal 2026. România are nevoie de 4 ani de construcție, de asumare. Repet: asta nu înseamnă impozite noi și taxe noi, pentru că numai o minte îngustă vine cu taxe noi și impozite noi într-o perioadă de dezvoltare a unei țări și într-o perioadă totuși într-o fragilitate macroeconomică europeană”, a declarat Marcel Ciolacu la evenimentul de lansare a “Carta Albă a IMM-urilor din România”, organizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Excepțiile fiscale înseamnă situații sau categorii specifice care beneficiază de tratament diferit în ceea ce privește cotele de taxe și impozite comparativ cu normele generale aplicabile. Aceste excepții pot fi introduse pentru diverse motive, cum ar fi stimularea anumitor sectoare economice, protecția anumitor categorii sociale sau promovarea unor politici publice specifice. Prin intermediul acestor excepții fiscale, legislația fiscală poate adapta regulile generale pentru a se potrivi mai bine unor situații sau obiective particulare. Probabil, că pentru unele servicii și produse se vor elimina excepțiile, ceea ce înseamnă că vor avea o cotă de impozit și taxe mărită.

Premierul a subliniat că România se așteaptă să aibă cea mai mare creștere economică din Europa. „Cu toți cu care am avut discuțiile, inclusiv cu BNR, acolo ne ducem. Dacă anul trecut am avut creștere economică pe investiții, anul acesta am văzut că a scăzut nevoia de consum, începem să avem și o revenire pe consum în România”, a spus el.

Marcel Ciolacu a reiterat importanța digitalizării și a luării deciziilor pe baza datelor, menționând colaborările cu companii de renume precum Microsoft, Google și Oracle.

„Nu mai puteam să ridicăm din umeri după 30 de ani post-decembriști și să găsim încontinuu scuze într-o eră în care omul pentru prima oară are un competitor: inteligența artificială. Nu puteam, cu tot deranjul și cu faptul că este un an electoral, să ne uităm la Ministerul de Finanțe cum continuă acele controale aleatorii sau cum vin din calculator o dată la 5 ani, ceva empiric, ceva ce nu se mai face niciunde în lume. Există softuri de risc, care îți analizează cifrele, nu trebuie să pleci cu borseta sau gentuța pe la agenții economici, aleatoriu, cum îți dă un calculator, fiindcă nu are rost să îl deranjezi. Trebuie să te duci după o analiză de risc, făcută de inteligența artificială. Nu trebuie să avem tone de hârtii și de rapoarte pe care și cei de la ANAF și Ministerul Finanțelor și dumneavoastră să le întocmim după nu știu ce controale. Știu, au deranjat toate modificările făcute de domnul ministru Boloș. Statul român nu avea nicio informație. Statul român lua decizii, dacă le lua, bune, și pe cele bune le lua după ureche. În acest moment, printr-un parteneriat cu dumneavoastră, ați văzut că cel puțin eu nu sunt obtuz. Am intervenit și am făcut modificările necesare. Era normal să caut companiile cele mai importante la nivel mondial din aceste sectoare, Microsoft, Google, Oracle, care în acest moment au venit și se implică în digitalizare și modernizarea sistemului public, fiindcă am constatat cu toții că avem cei mai buni IT-iști din Europa, pe teritoriul României se fac cele mai bune softuri și module, dar sistemul public era la o digitalizare de 5%. Fiecare primărie avea alt soft, fiecare minister are alt soft, nimic nu este integrat, nu există licitații în Europa, într-un stat modern, în care te duci cu un portbagaj de hârtii, în care te duci cu copii după diplomele profesionale. Te duci cu un stick iar în jumătate de oră inteligența artificială îți dă răspuns la o licitație și de jumătate de miliard de euro. Spre aceste lucruri trebuie să tindem dar nu mai avem timp. Trebuie să împingem lucrurile astfel încât să nu pierdem momentele cele mai importante ale României, care vor fi următorii 4-5 ani. Sistemul public are nevoie de reforme”, a declarat Ciolacu.