Ciolacu: „Se va menține plafonarea la energie și după 1 septembrie”. Noile tarife vehiculate

Publicat: 24 aug. 2022, 09:57, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Ciolacu: „Se va menține plafonarea la energie și după 1 septembrie”. Noile tarife vehiculate
factura-energie-electrica-erori-liberalziarea-pietei-840x500

Președintele social – democrat, Marcel Ciolacu, susține că va fi adoptată o nouă decizie privind plafonarea prețurilor la energia electrică, până la sfârșitul acestei luni. În plus, consideră că ar trebui adoptate și măsuri pe termen mediu, dorin să fie adoptat un act normativ valabil până în 2025.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni susțunute la Antena3. „Vom veni cu o decizie până la 1 septembrie în ce privește energia”, a transmis Ciolacu. Întrebat dacă se menține plafonarea, liderul PSD a răspuns afirmativ: „Da, până într-o limită, 0,68 și 0,8”.

Social – democratul este convins că se vor găsi și surse de finanțare pentru această nouă subvenționare.

„Se vor găsi resurse, nu depășim deficitul bugetar. Ar fi o greșeală, am repeta greșelile altora. Vom veni cu explicații pe fiecare sector în parte. Nu poți să ceri ministrului Finanțelor 31 de miliarde, așa, de parcă nu ar fi 3% din PIB. Prețul în zona casnică s-a reglementat în Europa, nu înțeleg de ce amânăm o decizie, mai ales că suntem producători de energie. Rămâne același preț, 0,68 și 0,8. Dacă e speculă, vii cu supraimpozitare, cum adică să accepți? Noi vorbim de zeci de miliarde pentru populație. Aici am o problemă cu ANRE, au urmărit companii să facă investiții? Avem cea mai bună interconectare cu Europa, uitați-vă la Spania ce măsuri au luat ca să caute soluții pentru că nu au interconectare bună. Și trebuie să ajutăm și Moldova, dacă vrem ca acolo să fie democrație în acest context”, a transmis Ciolacu.

În plus, liderul PSD susține că ar fi necesar un nou act normativ, valabil trei ani, plus redeschiderea unor unități producătoare de energie electrică.

„Dorim să venim cu un act normativ până în 2025. Este exclus la ce s-a angajat Guvernul, să nu plătim compensarea. Avem resurse ca să o acoperim. Nu putem continua să ne facem că nu vedem că se vinde energia cu un preț de zece ori mai mare. În Franța nu se mai modifică pretul la gaze și energie cu mai mult de 4% ca până acum. Noi producem cât consumam, nu suntem independenți, dar noi producem în România. Ne-am implicat pe energie verde, trebuie să găsim o soluție cu producatorii privați. Dacă ți-am dat subvenție să dezvoltăm energia verde, trebuie ca ea să se regăsească în România. S-a redus consumul cu 5%. Avem potențial și avem și un mix energetic. Nu știu de ce s-au închis anumite capacități, Germania le-a deschis pe toate. Este un lanț de decizii pripite, care au avut costuri. La Paroșeni sperăm să intrăm la capacitate de șapte zile lucrătoare”, a mai transmis Ciolacu.