Ciolacu și Burduja, în vizită la Neptun Deep. Proiectul care va transforma România în cel mai mare producător de gaze din UE

Publicat: 14 feb. 2025, 17:01, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Ciolacu și Burduja, în vizită la Neptun Deep. Proiectul care va transforma România în cel mai mare producător de gaze din UE

Premierul Marcel Ciolacu, alături de mai mulți miniștri, a efectuat vineri, 14 februarie, o vizită la Platforma Neptun Deep, un proiect de importanță strategică pentru viitorul energetic al României. Platforma, descrisă drept „o minune tehnologică”, are dimensiuni impresionante – 90 de metri înălțime și 120 de metri lungime – și este pregătită să înceapă forarea în Marea Neagră, la presiuni foarte mari.

Vizita oficialilor și declarațiile cheie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că Neptun Deep este cel mai important proiect energetic al României de la finalizarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă. Investiția, realizată printr-un parteneriat între Romgaz și OMV Petrom, este evaluată la 4 miliarde de euro și are potențialul de a aduce peste 20 de miliarde de euro la bugetul de stat.

În plus, producția estimată de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea dubla capacitatea României, transformând-o în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

„Astăzi am vizitat în Portul Constanţa platforma Transocean Barents, o minune tehnologică pe care România se bazează în procesul de extracţie a gazelor din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al României după finalizarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000.

Au participat premierul României, Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şeful Cancelariei, Radu Oprea, şi conducerile companiilor Romgaz şi OMV Petrom”, anunţă, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Vizita de la Platforma Neptun Deep a inclus, pe lângă premierul Marcel Ciolacu, și pe vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Mediului Mircea Fechet, șeful Cancelariei Prim-ministrului Radu Oprea, precum și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect.

Sebastian Burduja a evidențiat importanța economică și geostrategică a proiectului, precizând că România trebuie să continue pe drumul independenței energetice. Acesta a subliniat că Neptun Deep va asigura securitatea energetică a țării, va contribui la prețuri mai competitive pentru populație și industrie și va plasa România într-o poziție strategică la nivel european.

Neptun Deep: Un proiect în avans față de termenele stabilite

Ministrul Energiei a menționat că, în prezent, proiectul a depășit 33% din graficul de execuție, avansând mai rapid decât era prevăzut inițial. Burduja a reiterat angajamentul Guvernului de a finaliza acest proiect indiferent de obstacole, afirmând că „gazul românesc va aduce siguranță și prețuri mai mici” pentru consumatori și economie.

Potrivit estimărilor oficiale, primele cantități de gaze extrase din Marea Neagră vor fi disponibile începând cu 2027, iar exploatarea completă a zăcămintelor este programată să dureze aproximativ 20 de ani.

Neptun Deep este văzut ca un proiect care va oferi României o poziție dominantă pe piața energetică a UE. CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a confirmat că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, devansând alte state membre.