Ciolacu și Grindeanu lansează forajul pe Magistrala 6: Conexiunea directă cu Aeroportul Otopeni începe acum

Publicat: 09 apr. 2025, 10:11, de Cristian Matache, în Transporturi , ? cititori
Ciolacu și Grindeanu lansează forajul pe Magistrala 6: Conexiunea directă cu Aeroportul Otopeni începe acum

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au participat la lansarea primului utilaj TBM (Tunnel Boring Machine) pe Magistrala 6 de metrou, un proiect de infrastructură major care va conecta centrul capitalei cu Aeroportul Otopeni.

Un proiect simbolic pentru viitorul Bucureștiului

În discursul său, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui proiect pentru București și pentru România, vorbind despre determinarea autorităților de a construi o infrastructură de transport modernă. „Afora tuneluri pentru autostrăzi și galerii de metro reprezintă astăzi una dintre cele mai impresionante și mai convingătoare imagini pentru a demonstra determinarea noastră de a construi o infrastructură de transport de nivel european”, a declarat Ciolacu.

Acesta a menționat și provocările întâmpinate în derularea proiectului, dar și progresul realizat până în prezent: „Drumul ca să ajungem să demarăm aceste lucrări nu a fost ușor. Am negociat cu partenerii europeni, am îndepărtat obstacole birocratice și ne-am luptat cu neîncrederea sau chiar cu nepăsarea unor conducători ai capitalei. Am demonstrat că România poate să-și asume proiecte de amploare.” Premierul a adăugat că, deși vor exista disconforturi temporare în trafic, „fiecare metru de tunel săpat este un pas înainte spre o Românie mai modernă, mai conectată și mai prosperă.”

„Bucuria din ochii călătorilor era atât de mare încât toate eforturile și greutățile din trecut nu mai contau. La asta trebuie să ne gândim de acum înainte, la faptul că fiecare dintre cei implicați aici sunt parte dintr-un proiect care schimbă în bine viața a milioane de români”, a mai spus Ciolacu.

Un proiect cu o istorie îndelungată

Ministrul Sorin Grindeanu a vorbit despre istoricul proiectului, menționând că primele discuții despre construcția acestei magistrale au avut loc încă din anii ’90, în perioada președinției lui Emil Constantinescu. „Undeva la sfârșit anilor ’90, când s-a semnat prima înțelegere cu guvernul japonez și, azi venind aici, i-a mulțumit excelenței sale, domnului ambasador al Japoniei pentru răbdarea pe care au avut-o cu noi ca să continue să finanțeze această magistrală.”

Grindeanu a adăugat că atunci când a preluat Ministerul Transporturilor, proiectul era deja anulat din cauza lipsei de rentabilitate percepută de fostul guvern. „La finalul anului 2021, când am venit ministru la transporturi, găsisem proiectul anulat. Pentru că ministrul dinainte spusese că nu e rentabil să facem această linie de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă”, a explicat Grindeanu.

Ministrul a subliniat că reluarea proiectului a fost posibilă datorită negocierilor cu autoritățile japoneze, iar astăzi lucrările sunt în desfășurare. „Împreună cu ambasadorul Japoniei, am exprimat dorința de a relua acest proiect și de a continua să finanțăm prin JICA tot ce au finanțat. Le-am spus că acele 9 luni de ministeriat ale unora au fost o greșeală a istoriei și că noi începem să lucrăm la acest proiect”, a declarat Sorin Grindeanu.

Detalii tehnice despre proiect

Magistrala 6 va avea o lungime totală de aproape 15 kilometri, iar tronsonul lansat astăzi este de 6,6 kilometri, cu șase stații. „Astăzi primul TBM va începe să foreze. Într-un final, pe întreg tronsonul, vor fi patru TBM-uri, două pe această secțiune, două pe cealaltă”, a detaliat Grindeanu. Conform estimărilor, lucrările vor fi finalizate în 2027-2028, iar linia de metrou va conecta stația 1 Mai cu Aeroportul Otopeni.

Planuri pentru viitor

Ministrul Transporturilor a mai menționat că obiectivul final este de a încheia acest proiect cu predarea întregii magistrale către Primăria Generală a Capitalei, împreună cu subvențiile necesare pentru un sistem integrat de transport. „Da, îmi doresc, măcar după ce facem această magistrală M6, să o dăm către Primăria Generală, cu tot cu subvenții, ca să fiu foarte bineînțeles. Că dacă vrem să discutăm de sistem integrat de transport, pe municipiul București, nu putem discuta de unele lucruri care se află la Primăria Bucureștiului și altele care se află la Ministerul Transporturilor.”

Primul utilaj TBM operațional pe Secțiunea SUD a Magistralei 6 de metrou se află la start

În cadrul ceremoniei de lansare, reprezentanți JICA, reprezentanți ai Constructorului desemnat pentru execuția contractului „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai-Otopeni). Proiectare și execuție structură de rezistență stații, galerii și tuneluri. Lotul 1. – 1Mai-Tokyo” și reprezentanți ai Consultantului/Supervizor, capul de foraj al utilajului gigantic face astăzi prima rotire marcând începerea activităților de foraj de la viitoarea stație de metrou Tokyo până la stația de metrou existentă 1 Mai.

Așa cum se obișnuiește, utilajele TBM poartă nume de sfinți. TBM-ul care se află astăzi la start în cadrul ceremoniei de lansare care marchează acest moment important se numește „Sfânta Maria” – simbolul protecției divine și al îngrijirii întregii umanități. Alături, va fi activ și cel de-al doilea scut, denumit „Sfânta Ana”, o altă figură emblematică a spiritualității ortodoxe, care reprezintă înțelepciunea, răbdarea și credința neclintită. Utilajul care poartă numele „Sfânta Maria” a fost adus în România în apropierea zilei de 8 septembrie, ziua în care este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului. Cel de al doilea TBM se numește „Sfânta Ana”, așa cum și sărbătorile se succed în calendar. Cele două utilaje vor excava tunelurile subterane cu lungime de 6,6 km, pe care se vor construi cele șase stații și șase interstații ale aliniamentului Magistralei 6, Secțiunea SUD, 1 Mai – Tokyo.

„Această zi marchează o nouă etapă de referință în concretizarea Magistralei 6 de metrou, un proiect major de infrastructură urbană care va îmbunătăți semnificativ transportul public, gradul de mobilitate a populației, traficul rutier și viața oamenilor. Este o zi importantă pentru București și pentru extinderea rețelei de metrou. Prin finanțare de la bugetul de stat, din fonduri europene și fonduri externe rambursabile JICA, Metrorex S.A. se numără printre cei care construiesc pentru oameni, pentru România, pentru un viitor sustenabil”, afirmă Mariana Miclăuș, Director General Metrorex.

TBM-ul „Sfânta Maria” are o lungime de 97 de metri, cântărește aproximativ 600 de tone, iar capul de foraj are 6,60 metri. Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 de metri cubi de pământ. Pe măsură ce excavează și îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel. Transportul inelelor de tunel se realizează prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta până la 50 de tone. Media de montaj este de 13 – 14 inele per tunel, în 24 de ore, iar personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi. Cu excepția pauzelor necesare pentru mentenanță, TBM-ul funcționează continuu.

În perioada următoare punerii în funcțiune a TBM-ului „Sfânta Maria”, va deveni operațional și TBM-ul „Sfânta Ana”. Acesta va porni tot de la viitoarea stație de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de al doilea tunel de pe Secțiunea SUD.