Ciolacu: Sprijin de până la 15.000 lei pentru persoanele și cuplurile infertile care doresc să aibă copii
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Guvernul va aproba o măsură importantă pentru persoanele și cuplurile infertile care doresc să aibă copii. Aceștia vor putea primi sprijin de până la 15.000 de lei pentru medicamente și proceduri de specialitate în țară. În acest sens, bugetul Ministerului va fi suplimentat cu 150 de milioane de lei pentru a acoperi aproximativ 10.000 de beneficiari.
”Luăm o măsură importantă pentru persoanele şi cuplurile infertile care doresc să aibă copii”, a anunţat premierul.
Premierul a specificat că viitori părinți vor putea primi sprijin de până la 15.000 de lei pentru asigurarea medicamentelor și procedurilor de specialitate în țară.
”Suplimentăm bugetul Ministerului cu 150 de milioane lei, astfel încât să acoperim aproximativ 10.000 de beneficiari”, a mai spus premierul.
Infertilitatea afectează o persoană din șase, potrivit OMS
La nivel global, una din șase persoane se confruntă cu incapacitatea de a avea un copil într-un moment sau altul al vieții, indiferent de statutul social, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un raport.
Conform OMS, infertilitatea este o „problemă sanitară majoră”, afectând 17,8% din populația adultă în țările bogate și 16,5% în țările cu venituri mici și medii.
”Acest raport, primul de acest tip din ultimii zece ani, evidențiază un aspect important: ”infertilitatea nu face discriminare”, subliniază dr. Tedros.
Raportul nu investighează cauzele medicale, de mediu sau alți factori care provoacă infertilitate, și nici nu analizează evoluția acestei probleme. Cu toate acestea, oferă o primă perspectivă asupra frecvenței infertilității, bazată pe o analiză a tuturor studiilor relevante din perioada 1990 – 2021.
De asemenea, Raportul arată că ”infertilitatea afectează o mare parte a populației globului având în vedere că acest fenomen este valabil pentru 17,5% din populația adultă”.
Infertilitatea afectează milioane de persoane și, totuși, ”este încă puțin studiată, iar soluțiile sunt insuficient finanțate și inaccesibile pentru mulți din cauza costurilor ridicate, a stigmatizării sociale și disponibilității limitate”, explică directorul general al OMS.