Finalizarea unor hidrocentrale abandonate de zeci de ani, soluția propusă de a soluționa actuala criză energetică
Mai multe hidrocentrale începute în urmă cu 18 și chiar 33 de ani și nefinalizate nici până în prezent ar putea fi soluția la actuala criză energetică, susține ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Conform acestuia, în prezent deficitul energetic al României se cifrează la 15 – 20% și este acoperit din import, motiv pentru care și prețurile sunt mai mari.
„Trebuie să repornim motoarele economiei românești prin creșterea producției de energie și, pentru aceasta, vă propun să luăm în calcul dezvoltarea, eficientizarea și operaționalizarea unor proiecte care au fost începute în anii 2000 și care acum sunt sistate”, a spus marți Spătaru.
Acesta a dat ca prim exemplu Hidrocentrala Răstolnița (jud. Mureș), începută în 1989, abandonată după ce s-au investit 200 de milioane de euro și s-a realizat 92% din lucrare. Alte exemple sunt hidrocentralele de pe Valea Jiului începute în 2004 la Bumbești (realizată 90%) și Dumitra (98%), în care s-au investit până în prezent 155 milioane euro
„Soluțiile trebuie să fie pe termen lung și să vizeze investițiile, astfel încât să putem genera acea energie verde de care economia românească are nevoie”, susține Spătaru.
În opinia ministrului, este necesar un proiect de lege de redefinire a ariilor protejate și de stabilire a unei distanțe de 100 metri între aria protejată și amenajarea hidrotehnică.