CIP-ul din noul buletin electronic nu te urmărește! Dar te păzește de hoții de identitate
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Foto-Inquam-Photos-George-Calin.jpg)
Deși noul act de identitate conține un CIP, acesta nu trebuie să stârnească îngrijorări. „Nu te lăsa intimidat de faptul că are CIP. Este la fel de ușor de folosit ca orice card bancar sau pașaport electronic”, a transmis MAI.
În ultima perioadă, în spațiul public circulă mai multe mituri legate de noul act de identitate. MAI a comunicat o serie de informații, menite a demonta aceste povești.
Potrivit autorităților, cartea electronică de identitate (CEI) este „un document de identitate modern, dar nu îți limitează nicio libertate”.
Deși documentul conține un cip, acesta nu trebuie să stârnească îngrijorări. „Nu te lăsa intimidat de faptul că are cip. Este la fel de ușor de folosit ca orice card bancar sau pașaport electronic”, a transmis MAI.
Principalul avantaj al noii cărți de identitate este siguranța. Aceasta oferă protecție împotriva fraudelor și a furtului de identitate, iar informațiile stocate sunt strict legate de identificarea persoanei: nume, prenume, CNP, cetățenie, adresă, fotografie și două amprente papilare.
Ministerul atrage atenția că CEI nu poate fi folosită pentru localizarea geografică a persoanei, așa cum o pot face telefoanele sau tabletele. De asemenea, nu conține date bancare și nu este conectată la niciun sistem de plăți electronice.
Un alt mit desființat de autorități este legat de limitarea plăților în numerar. „Cartea electronică de identitate nu poate fi folosită pentru limitarea plăților cu numerar. Dreptul de a plăti cash este protejat legal în Uniunea Europeană și nu poate fi limitat sau eliminat cu un document de identitate”, a mai transmis MAI.