Circuitul apei în natura românească: reţeaua de conducte se extinde, restricţiile în furnizarea apei se înmulţesc
Reţelele de conducte din România se extind, fie că este vorba de lungimea simplă a reţelei de distribuţie a apei potabile, de traseele conductelor de canalizare sau de conductele de distribuţie a gazelor naturale, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Lungimea reţelei de conducte de distribuţie a apei potabile a crescut la 95.111 km
Potrivit INS, lungimea simplă a reţelei de distribuţie a apei potabile a crescut cu 2,2% în 2023 faţă de anul anterior, lungimea conductelor era de 95.111 kilometri, la nivel naţional.
Cantitatea de apă potabilă distribuită consumatorilor a fost de 790,041 milioane de metri cubi (mc), cu 2,827 milioane mc mai puţin comparativ cu anul anterior.
Din această cantitate, apa potabilă distribuită pentru uz casnic a fost de 600,79 milioane mc, echivalentul a 76% din total.
Restricţii în furnizarea apei în sute de localităţi din ţară
Pe altă parte, săptămâna aceasta au fost anunţate restricţii în furnizarea apei în sute de localităţi din ţară, reprezentanţii Apelor Române făcând apel la populaţie să folosească apa raţional.
Sute de localităţi din mai multe judeţe din ţară, în special din din judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba, se confruntă cu probleme în furnizarea apei potabile, pe mai multe râuri înregistrându-se debite scăzute.
În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă.
Se extind toate reţelele de conducte pentru utilităţi
Datele INS arată că, îîn anul 2023, lungimea totală a reţelei de canalizare a ajuns la 47.873 km, din care 27.320 km în municipii şi oraşe. Comparativ cu anul precedent, lungimea reţelei de canalizare s-a extins cu 2.110,9 km (respectiv cu 293,1 km în mediul urban şi cu 1.817,8 km în mediul rural).
în distribuţia gazelor naturale, în România, la finele anului trecut lungimea totală a conductelor a crescut de la 47.397,2 km la 49.144,2 km, din care 26.073,3 km în municipii şi oraşe.