Cireșele și căpșunile, în vizorul ANF. Se înmulțesc controalele!
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) va supraveghea cu o atenție sporită legumele și fructele din producția autohtonă, a anunțat MADR. Vor fi trimise la laborator probe, pentru a se verifica dacă produsele nu conțin reziduuri de pesticide au alte substanțe dincolo de limitele maxime admise.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), a suplimentat în acest an cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate, față de aceeași perioadă a anului 2023. Măsura a fost dispusă întrucât suntem în plin sezon de comercializare a legumelor și fructelor românești, având ca obiectiv principal verificarea acestora din punct de vedere al conformității și al siguranței pentru consum.
Astfel, începând din luna mai și până în 31 august a.c., numărul de probe care vor fi verificate a fost suplimentat cu 181, față de numărul de probe verificate în aceeași perioadă a anului trecut.
Vor fi urmărite, cu precădere, următoarele legume și fructe: tomate, castraveți, ardei, cireșe, căpșune, caise, pepeni și zmeură. Vor fi prelevate și analizate 615 probe, față de 434 probe, câte au fost verificate în aceeași perioadă a anului 2023.
De asemenea, în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF a demarat acțiunea „Cireașa și Căpșuna”. În cadrul acestei acțiuni, vor fi prelevate pentru analize de laborator peste 200 de probe (214 probe) de cireșe și căpșune în plus față de Programul Național de Monitorizare, în scopul verificării conformității, pentru a nu prezinta niciun risc pentru consumatori. Probele vor fi prelevate atât din piețele bucureștene, cât și din fiecare reședință de județ.
În acest fel se urmărește, în primul rând, apărarea sănătății consumatorilor. Un alt obiectiv este de a împiedica pătrunderea pe piață a unor produse neconforme, provenite de pe plantații care nu respectă reglementările în vigoare în privința utilizării pesticidelor.
Un al treilea obiectiv este depistarea produselor etichetate în mod fals ca fiind ecologice sau bio.