Citiți incredibila poveste a femeii ieșită din tipare: Pictează cu acul de cusut!
Lilian Theil e născută la Brașov, în 1932. Ea trăiește acum la Sighișoara și, la vârsta de 90 de ani, are o vocație la care niciunul dintre noi nu ne-am fi gândit. Citiți incredibila poveste a femeii ieșită din tipare, care l-a „pictat” cu acul de cusut până și pe Ceaușescu.
Expoziția „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu, este primul solo show al artistei care locuiește la Sighișoara și poate fi văzută până pe 11 decembrie la Art Safari. De altfel, vineri, 29 octombrie, fiul artistei, Peter Theil, va fi ghid în expoziția mamei sale în cadrul Night Tours (22:00-1:00).
Citiți incredibila poveste a femeii ieșită din tipare: Pictează cu acul de cusut!
Lilian are o poveste de viață turbulență. A fost exmatriculată după primul an de studii de la Institutul Național de Artă Nicolae Grigorescu din București, în 1952, pe motiv de „origine nesănătoasă„. Artista s-a reapucat de artă după Revoluția din 1989, la 57 de ani, vârsta la care alții ies la pensie.
După cum spune curatoarea expoziției, Raluca Ilaria Demetrescu, Lilian Theil este o anarhistă blândă care vine să desăvârșească, alături de alte ilustre artiste românce, precum Margareta Sterian, Lena Constante, Ana Lupaș, Cela Neamțu, Șerbana Drăgoescu etc., printr-un discurs actual, nevoia de recuperare a artelor considerate minore, cum ar fi broderia.
Citiți incredibila poveste a femeii ieșită din tipare
„Femeilor care nu au avut libertatea amar de vreme să studieze belle-artele li s-a atribuit în societatea patriarhală, modesta îndeletnicire a decorării spațiului casnic prin folosirea pânzei, acului și războiului de țesut.
Ei bine, artele acestea minore, textile, își revendică astăzi locul conceptual alături de marea Sculptură și regina Pictură care au fost luate în stăpânire de-a lungul secolelor aproape exclusiv de bărbați. Lilian Theil, înconjurată de pânzeturi, ițe și fire, așezată la masa de cusut, brodează istorii ale vieții și neființei, privește în îndepărtarea sinelui și a imaginației și zâmbește cu înțelepciune și îngăduință față de situațiile vieții și majestății artelor importante”, povestește Raluca Ilaria Demetrescu.
Cele mai importante evenimente ale secolului XX, cusute
Una dintre lucrările-vedetă din expoziția găzduită la Art Safari este tripticul intitulat „Secolul al XX-lea”, la care Lilian Theil a lucrat mult timp, atât fizic, cât și mental. Secolul al XX-lea este practic secolul pe care l-a trăit artista în mare parte (două treimi din el). Prima lucrare a tripticului reprezintă nazismul și începutul comunismului. Culorile sunt foarte vii, puternice, în acord cu emoțiile dintr-o dictatură.
A doua lucrare reprezintă dictatura megalomanică a lui Nicolae Ceaușescu și are Casa Poporului în centru. Totul este gri, cenușiu, dar pe alocuri sunt și flori. Flori care reprezintă tinerețea familiei Theil, prietenii lor, tinerețea în general și speranța că oamenii pot depăși împreună răul cotidian. Al treilea capitol al tripticului reprezintă perioada post-revoluționară, care ia forma unei caracatițe, simbol al capitalismului adoptat imediat cu bune și cu rele.
Creația cusută, desenată și pictată cu acul de Lilian povestește despre viață și moarte, istorie locală și europeană, despre corporații și politicieni, secole și accidente, despre nazism, comunism și capitalism, tinerețe și bătrânețe, decădere și speranță. Despre ce înseamnă a fi cumsecade sau despre deportare și tortură, credințe și ironie.