Cîțu caracterizează drept „fake news” știrile despre amendamentele Comisiei Europene referitoare la PNRR
Primul ministru Florin Cîțu a catalogat drept „fake news” șritile apărute în spațiul public referitor la problemele semnalate de Comisia Europeană în Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a postat Cîțu, fără a oferi nicio altă explicație suplimentară.
Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de jurnalliștii de la Aleph News, citați de Mediafax. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.
Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.
Și în cererea pentru finanțare a unui spital nou, suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.
Și jurnaliștii de la Hotnews au prezentat mai multe inadvertențe pe care le-ar fi reproșat Comisia Europeană PNRR-ului. Astfel, în cazul Sistemului de management al apei, valorile asumate pentru ținte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor.
De exemplu, în cazul investiției „Extinderea sistemelor de apă și canal în localități aflate în aglomerări mai mari de 2000 de locuitori”. Media pentru obiectivele 1 și 1 este calculată utilizând valorile de la mare la mic 70% -30%. Nu există nicio justificare pentru această ponderare, care plasează media în partea superioară. Nu există o metodologie sau un punct de referință pentru conexiunea la costul unitar al serviciului atât pentru apă potabilă, cât și pentru canalizare. În absența acestor informații, ambele costuri unitare par ridicate.
La alte investiții se precizează că nu sunt furnizate punctele de referință și metodologia de cost.