Cîțu, cât îl mai tolerezi pe Năsui? Turismul – mort, IMM-urile – moarte, exportul – mort și un director mort la birou… Nu e cam mult?
Pentru ministru USR Claudiu Năsui, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a devenit propriul său sereleu, fapt pentru care se comportă cu angajații ca și cum aceștia ar fi sclavii acestuia, iar dacă unul moare nu-i nicio problemă.
Cîțu tradus de Năsui
Proiectul Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 315/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a aruncat în aer instituția păstorită de Claudiu Năsui.
Propunerile aberante și haotice de reorganizare a ministerului au generat un scandal uriaș în minister pentru simplul fapt că nu au nicio fundamentare legală și nici cea mai mică justificare administrativă. Scopul este acela de a scăpa de cei care nu execută orbește dispozițiile lui Năsui și a camarilei sale, dar mai ales de cei profesioniștii care încearcă să țină ministerul pe linia de plutire. Adică suntem la putere și facem ce vrem și, ca atare, cine nu e cu noi, e împotrivă.
Practic, Claudiu Năsui a anunțat că „prin această reorganizare reducem funcțiile redundante și departamentele care nu și-au arătat niciodată utilitatea”. Astfel, prin această reorganizarea, peste 200 de persoane urmează să fie disponibilizate din minister. Numai că, imediat după anunțul lui Năsui a reacționat premierul Florin Cîțu care a precizat că nu este vorba de concedieri, ci doar de comasarea unor direcţii, însă persoanele respective vor rămâne în minister.
În realitate, Năsui vrea desființarea unor direcții vitale din minister și transformarea lor în simple servicii, dar, totodată, și reducerea numărului de directori doar pentru a scăpa de anumite persoane.
Scandaluri, amenințări și… directorul Doru Clăbescu a murit în birou
Acest joc de a disponibiliza ilegal, mai ales pe cei incomozi, a generat vineri o tensiune fără precedent în minister. Două directoare copleșite de promisiunile de avansare lansate de Năsui, susținute de doi secretari de stat, au trecut la presiuni fără precedent asupra angajaților din minister să semneze o serie de documente ilegale. Amenințări, șantaj, țipete, urlete, bătut cu pumnul în masă.
Cam asta era atmosfera vineri la orele prânzului. Degeaba încearcă Doru Clăbescu, directorul Direcției Contencios, să-i explice directoarei de la Resurse Umane, Alina Voicu, că reorganizarea este ilegală și nu pot fi concediați 200 de angajați.
Camarila lui Năsui vrea concedieri cu orice preț pentru ca ulterior să-și impună oamenii. În plin scandal, Doru Clăbescu, 54 de ani, face atac cerebral în biroul său și toate încercările echipajului SMURD au fost inutile.
„Au fost încercări de resuscitare aproximativ o oră. Poliţia urmează să stabilească cauza morţii. Suntem aproape de familia lui şi o ajutăm cum putem”, au subliniat reprezentanții MEAT. Doru Clăbescu s-a înălțat la ceruri luptându-se cu Năsui și camarila sa pentru locurile de muncă ale colegilor săi, dar mai ales pentru respectarea legii și distrugerea ministerului.
Mortul e de vină, protecția muncii e off-line și… începe mușamalizarea
Numai că moartea lui Doru Clăbescu a scos la lumină haosul administrativ și pompieristic instaurat de Claudiu Năsui și echipa sa, dar și o realitatea îngrozitoare. Directorul decedat Doru Clăbescu nu avea protecția muncii făcută pe anul acesta, fapt pentru care se încearcă acum mușamalizarea acestui aspect.
Potrivit informațiilor noastre, majoritatea angajaților din ministerul condus de Claudiu Năsui nu au protecția muncii făcută. De ce? Pentru că ministrului Claudiu Năsui nu îi pasă de angajați, iar cei responsabili cu protecția muncii s-au preocupat de cu totul altceva.
Turismul, pe făraș…
Moartea fulgerătoare a directorului Doru Clăbescu a evidențiat haosul administrativ și batjocura, dar mai ales goana disperată a echipei Năsui de a distruge cam tot ce mai mergea în acest minister, adică acele domenii care mai produceau cât de cât ceva pentru economia românească.
Opera de distrugere pusă în scenă de Claudiu Năsui a început cu turismul când în urmă cu vreo două-trei săptămâni au desființat direcțiile de specialitate, iar atribuțiile au fost împrăștiate pe la secretarii de stat, dar nu a delegat atribuțiile către unul singur așa cum era normal. Mai mult, Năsui a numit doi directori generali la turism, dar la scurt timp a desființat direcțiile și, automat, și posturile.
Ulterior, printr-o ordonanță de urgență ilegală a desființat și cele 40 de posturi de atașați de turism care urmau să promoveze turismul românesc în străinătate. Acum, prin proiectul de reorganizarea a ministerului, „Direcția generală Turism prevăzută cu 49 de posturi din care 1 director general, 1 director general adjunct, 2 directori și 4 șefi serviciu se reorganizează prin reducerea funcției de director general adjunct, a funcțiilor de director, a celor patru șefi serviciu prin desființarea direcției control turism și direcția autorizare în turism și înființarea a 2 servicii Serviciul Control turism cu 13 posturi din care 1 șef serviciu și Serviciul Autorizare în turism cu 14 posturi din care 1 șef serviciu”.
Adică, autorizarea și controlul în turism au fost trase pe linie moartă ca să se poată instaura haosul. Dar, distrugerea departamentului de turism de către Claudiu Năsui se datorează în mare parte și asociațiilor profesionale și patronale din domeniu care au făcut joc de gleznă pentru anumite privilegii personale ale unor lideri ai acestora.
… Exporturile, pe butuci
Noul proiect de reorganizare a ministerului propus de useristul Claudiu Năsui pune pe butuci și activitatea de promovare a exporturilor românești în străinătate. „Direcția Generală Promovarea economiei prevăzută cu 129 de posturi din care 1 director general, 1 director general adjunct, 1 director, 1 director adjunct și 3 șefi serviciu se reorganizează prin reducerea posturilor de Director, Director adjunct și 1 șef serviciu, și reorganizarea activității direcției prin înființarea a 2 serviciu – Serviciul Promovare turism cu 13 posturi din care 1 șef serviciu și Serviciul Atragere investiții cu 14 posturi din care 1 șef serviciu”.
Astfel, din cele 129 de posturi, din care, atenție, 83 erau atașații economici ai României în străinătate, mai rămân doar doi șefi de serviciu pentru 27 de persoane. Practic, atașații economici din străinătate care se ocupau de promovarea intereselor economice ale României, adică de exporturi, vor fi concediați. Incredibil, dar adevărat!
IMM-urile… în groapă
Dar așa zisele măsuri economice pentru susținerea IMM-urilor pe perioada epidemiei de Covid 19 promovate de Claudiu Năsui au îngropat și mai mult firmele românești. Pentru a mușamaliza tentativa penală de accesare în interes personal și de grup a platformei pentru Măsura 3 de către un secretar de stat și câțiva oameni ai săi, Năsui a anulat atribuirea celor 500.000.000 de euro pentru firmele înscrise în acest program.
Mai mult, acum Năsui trage de timp nejustificat pentru alocarea a 20% pentru cei din turism afectați de epidemia de Covid 19. Dar, toate aceste golăneli ale ministrului Claudiu Năsui s-au perpetuat și promovat și ca urmare a non combatului făcut de președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.
Drept răsplată că a fost băiat bun cu actuala guvernare PNL-USR-UDMR, controversatul Florin Jianu a ajuns membru în Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Așadar, Ministerul Economiei, Antrenoriatului și Turismului a ajuns, cu binecuvântarea premierului Florin Cîțu, o firmă de pompe funebre avându-l gropar șef pe ministrul USR Claudiu Năsui.