Cîțu dă vina pe președinții de CJ în scandalul salariilor asistenților sociali
Faptul că peste 50.000 de asistenți sociali din 18 județe riscă să nu-și poată primi salariile, în această lună, nu este responsabilitatea Ministerului de Finanțe, care și-a achitat obligațiile, ci a Consiliilor Județene, susține ministrul Florin Cîțu. Admite totuși că există și excepții.
După ce aproximativ 4.000 de salariați din trei județe nu și-au primit în septembrie banii iar alți 50.000 din alte 15 județe sunt în situația similară, luna aceasta, au fost anunțate din partea sindicaliștilor măsuri de protest în fața Guvernului.
Ministrul Finanțelor susține că se aruncă degeaba vina pe ministerul pe care îl conduce: statul s-a achitat de obligații, nu și consiliile județene care trebuiau să gestioneze banii.
„Avem foarte mulți președinți de Consilii Județene care și-au bătut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finanțe. Unii dintre ei au pierdut alegerile din 27 septembrie și au lăsat vistieria goală”, a spus Cîțu într-o declarație de presă susținută miercuri.
Conform acestuia, prin Legea bugetului de stat, necesarul de finanțare a serviciilor sociale e asigurat în proporție de 60% sume defalcate din TVA, restul fiind obligația județelor, din venituri proprii. În plus, se permite folosirea excedentul bugetului local acumulat din anii precedenți și pentru sistemul de Protecția Copilului.
Există o explicație. Sau mai multe
Ministrul susține că, până la data de 31 octombrie, s-au asigurat 1,23 miliarde de lei din cota de 60% pe care trebuia să o asigure biugetul de stat, la care se adaugă și excedentul din anii precedenți, de 2 miliarde.
„Din totalul de 3,2 miliarde s-au utilizat 2,7 miliarde de lei, restul de 514 milioane de lei reprezentând sume la dispoziția acestor instituții. Nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile, se creează această problemă falsă în spațiul public”, a spus Cîțu.
El a dat exemplu unul dintre cele trei județe care nu a acitat drepturile salariale aferente lunii septembrie. Astfel, la finalul lui octombrie, județul Neamț avea disponibil în secțiunea funcționare 19,7 mil lei, un excedent din anii anteriori, rămas neutilizat, de 41 milioane lei și alte 13,5 milioane, rest din TVA defalcat primit de la bugetul de stat.
„Această situație este întâlnită în mai toate situațiile în care există președinți PSD de Consilii Județene: există bani, nu vor să-i dea. E adevărat că sunt și consilii unde sunt probleme, îndeosebi acolo unde pesediștii au pierdut. Le vom rezolva la rectificarea bugetară sau în perioada următoare”, a mai spus Cîțu.