Cîțu, în scandalul achiziției vaccinurilor Covid 19: „Putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract”
Fostul premier Florin Cîţu se apără în scandalul achiziției unui număr mult mai mare decât necesarul de vaccinuri împotriva Covid 19 și susține, ironic, că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană.
În replică, solicită să fie anchetată și „iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”.
„Eu cred că la anchetă, acolo, putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare, după ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câţiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să ne uităm de ce statul român, în loc să crească pensii şi salarii, dacă tot vrea să crească pensii şi salarii, la început de an a dat bani către Franklin Templeton, prin semnătura ministrului Finanţelor”, a transmis marți Cîțu.
Preşedintele Senatului a mai spus că „trebuie să ne uităm de ce dăm bani unei bănci cum este CEC, de la buget, în loc să lăsăm să ia bani din piaţă”.
„Sunt foarte multe decizii care trebuie analizate, dacă mergem spre Procuratură, le băgăm acolo, la pachet, pe toate”, a mai comentat Florin Cîţu.
El a precizat că nu „îşi dă seama unei e semnătura premierului, când comanda este făcută de Ministerul Sănătăţii şi plata este făcută de MInisterul Finanţelor”.
„Repet, putem să ne uităm la toate aceste contracte, în context, şi le punem şi pe acelea cu iertări de datorii, pentru că eu acolo aş vede un conflict de interese, iertăm datorii pentru un sector, apărare, vedem dacă cineva are un interes să ia ceva de acolo. Banii se duceau către Comisia Europeană, şi începem cu Ursula von der Leyen, să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele”, a mai afirmat Cîţu.
„Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştim toată lumea că a fost uin plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont”, a tarnsmis Cîţu, care a adăugat că orice contract se poate suspenda.
El a ţinut să precizeze că tot acest program a fost decis în Uniunea Europeană, până în 2023. „România a primit o cotă parte, pe care am luat-o. Dar, până acum ştiţi foarte bine că este o mică parte. Nu se ştia, vine doua a treia, doza a patra, ce se va întâmpla”, a explicat el.