Cîțu vrea „exploatare” la Roșia Montană. În Patrimoniul UNESCO nu e întreaga localitate! Ce se întâmplă cu aurul de acolo

Publicat: 09 mart. 2022, 12:57, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Cîțu vrea „exploatare” la Roșia Montană. În Patrimoniul UNESCO nu e întreaga localitate! Ce se întâmplă cu aurul de acolo

Florin Cîțu, președintele PNL, vede ca posibilă soluție la criza actuală, pe lângă exploatarea gazelor și Marea Neagră și repornirea termocentralelor pe cărbune, și exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Mă gândeam că dacă Europa poate să revină la partea de stații de cărbune ar trebui să ne uităm și la Roșia Montană. Avem și acolo resurse pe care putem să le folosim în interesul României și ar trebui să ne uităm în ce condiții am putea să începem și acolo exploatoarea”, a declarat Florin Cîțu, miercuri, 9 martie.

Subiectul exploatării de la Roșia Montană este unul controversat. În ultimii 10 ani au fost numeroase protestele în toată țara împotriva exploatării cu cianuri a zăcământului din Munții Apuseni. Anul trecut, după includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, canadienii de la Gabriel Resources nu au exclus lansarea unei noi acțiuni în instanță contra României. „Cererea de înscriere în Patrimoniul Mondial contravine obligațiilor ce revin României, în temeiul tratatelor internaționale, în relațiile sale cu Gabriel Resources”, astfel suna anul trecut avertismentul companiei, citată de AFP.

În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri

Proiectul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, după cum a anunțat președintele Comitetului, Tian Xuejun, tot în 2021. În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea aplicării unor măsuri de protecție.

„În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegația pe care am condus-o) în ianuarie 2017 și, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și nu de întreaga zonă Roșia Montană”, a explicat la momentul respectiv.explică Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO.

Istoricul a mai arătat că înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial nu exclude continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial. Includerea minelor de aur în Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea însă îngropa proiectul controversat de exploatare în zonă.