Ciucă, de Ziua NATO: Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la invazie au demonstrat rolul esenţial al Alianţei

Publicat: 03 apr. 2022, 10:12, de Mădălina Bălăceanu, în News , ? cititori
Ciucă, de Ziua NATO: Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la invazie au demonstrat rolul esenţial al Alianţei

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu prilejul Zilei NATO, că, pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor români vor fi depuse toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată.

Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei NATO în România

„Sărbătorim astăzi Ziua NATO în România. Marcată în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie, apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică, organizaţie care împlineşte pe 4 aprilie 73 de ani de existenţă, se află astăzi la cea de-a 18-a sa aniversare şi are o importanţă mai mare ca oricând pentru securitatea României.

Accederea de drept în NATO – la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de aderare la Washington şi la 2 aprilie 2004 prin arborarea în premieră a drapelului naţional la sediul Alianţei – a fost precedată de o apartenenţă de facto la familia euro-atlantică în anii premergători aderării, când România s-a alăturat partenerului său strategic indispensabil, Statele Unite al Americii, şi Alianţei Nord-Atlantice în lupta împotriva terorismului în Afganistan şi Irak.

Politic şi juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acţionat ca forţă militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veşnic recunoscători soldaţilor noştri şi sacrificiilor pe care aceştia le-au făcut pe câmpul de luptă.

Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că “Apărarea începe de acasă”.

Suntem decişi, mai ales în contextul actual de război la graniţele României şi ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic şi să dezvoltăm capabilităţile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, aşa cum a anunţat Preşedintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.

Agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esenţial al Alianţei, care a acţionat rapid şi accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic şi a României.

România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziţionează sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. Suntem prima ţară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forţa sa de Reacţie Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din ţările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizaţi pe teritoriul ţării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliţie aeriană pe cerul României împreună cu Forţele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înfiinţarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franţa.

Toate acestea sunt măsuri imediate şi pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată.

Salut, pe această cale, rezultatele impresionante ale celui mai recent sondaj NATO, publicat în cadrul raportului anual de activitate al Secretarului General, care plasează România între primele naţiuni aliate ai căror cetăţeni manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în apartenenţa la NATO, în alianţa transatlantică dintre America de Nord şi Europa şi în faptul aliaţii NATO sunt aici să ne protejeze.

La mulţi ani România în NATO! La mulţi ani NATO!”