Ciucă dă asigurări privind menținerea cotei unice de impozitare de 16%: Nu vom renunța
Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat marți, 29 octombrie, că menținerea cotei unice de impozitare de 16% este o prioritate de necontestat pentru liberali. La întâlnirea aleșilor locali PNL din Constanța, Ciucă a subliniat că această cotă unică este esențială pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc și pentru reducerea decalajelor economice față de alte țări europene.
În discursul său, Nicolae Ciucă a prezentat trei „linii roșii” de la care PNL nu va abdica, toate menite să susțină economia românească și să ofere stabilitate antreprenorilor. Potrivit lui Ciucă, păstrarea cotei unice de impozitare este vitală, iar experții estimează că România ar putea avea nevoie de cel puțin un deceniu pentru a reduce decalajele economice față de restul Uniunii Europene. În opinia sa, o schimbare a cotei ar impune o povară în plus mediului de afaceri, care deja face eforturi pentru a recupera pierderile din perioada recentă.
„Vreau să ştiţi care sunt liniile noastre roşii, despre asta vreau să vorbesc. Nu vom renunţa la cota unică de impozitare – 16% (…) Nu putem să lăsăm mediul de afaceri şi să îl împovărăm într-un moment în care nu a reuşit să recupereze decalajul faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană, pe de-o parte, iar pentru asta ne trebuie, după părerea specialiştilor cel puţin încă zece ani”, a declarat Nicolae Ciucă.
Refuzul reducerii pragului pentru microîntreprinderi
O altă măsură ferm susținută de liderul PNL este menținerea actualului prag pentru microîntreprinderi. Ciucă a explicat că reducerea anterioară a pragului a condus la desființarea a aproximativ 210.000 de firme, ceea ce a reprezentat o pierdere semnificativă în ceea ce privește locurile de muncă. Datele arată că în cazul dispariției unui număr similar de microîntreprinderi, România ar putea pierde între 200.000 și 400.000 de locuri de muncă, a subliniat candidatul liberal. Acest aspect, a spus el, nu este doar o problemă economică, ci și una socială majoră.
Ciucă a continuat să explice impactul sectorului microîntreprinderilor asupra economiei naționale. În prezent, cifra de afaceri totală a acestui sector se ridică la 150 de miliarde de lei, iar în 2022, IMM-urile au contribuit la bugetul de stat cu șase miliarde de lei, aproximativ 1,2 miliarde de euro. Ciucă a făcut o comparație între aceste sume și posibilele pierderi bugetare în cazul unui impact negativ asupra microîntreprinderilor, subliniind importanța susținerii acestui sector.
„Nu vom accepta reducerea pragului la micro-întreprinderi pentru că în momentul în care s-a redus prima dată pragul la micro-întreprinderi au fost desfiinţate 210.000 de firme. 210.000 înseamnă, cel puţin aşa era la vremea respectivă, 210.000 de locuri de muncă.
Astăzi micro-întreprinderile sunt obligate să aibă minim doi angajaţi. Dacă se desfiinţează 100.000 sau 200.000 nu vorbim doar de impactul bugetar, ci vorbim de pierderea a cel puţin 200.000 până la 400.000 de locuri de muncă. Este inacceptabil”, a transmis candidatul PNL la alegerile prezidenţiale.
Investițiile, o prioritate pentru PNL
Cea de-a treia „linie roșie” invocată de liderul liberal a fost menținerea unui procent ridicat al bugetului dedicat investițiilor, o măsură esențială pentru controlul deficitului bugetar și a datoriei publice. Ciucă a explicat că doar prin continuarea investițiilor, atragerea de investiții străine directe și utilizarea fondurilor europene, România poate asigura o creștere economică stabilă și poate păstra un echilibru bugetar.
Acesta a reamintit că România a atras fonduri europene semnificative în ultimii 15 ani, totalizând aproximativ 65 de miliarde de euro. Din această sumă, o parte semnificativă, de 11 miliarde de euro, a fost accesată în 2022. Această rată ridicată de absorbție demonstrează că România are capacitatea de a accesa fonduri pentru dezvoltare, iar continuarea investițiilor publice și atragerea de fonduri externe sunt priorități pentru PNL, a subliniat Ciucă.