Ciucă, de Ziua Internaţională a Romilor: Romii sunt în prezent confraţii tuturor cetăţenilor lumii
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis, vineri, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor şi sărbătorirea etniei romilor din România că romii sunt în prezent confraţii tuturor cetăţenilor lumii.
”Mobilizarea romilor din întreaga lume în apărarea intereselor lor legitime şi receptivitatea statelor, în ultimele decenii, au făcut posibil ca ţara noastră să marcheze, astăzi, două evenimente dedicate acestei etnii: Ziua Internaţională a Romilor şi sărbătorirea romilor din România. Cu un profil cultural bine conturat, dar cu o istorie milenară vitregă şi un destin dramatic, care i-a răspândit pe toate continentele, romii sunt în prezent confraţii tuturor cetăţenilor lumii. Li se cuvine respectul datorat în această calitate, precum şi sprijinul prin care să fie reparate nedreptăţile trecutului, iar barierele de acces la drepturi şi şanse să fie înlăturate”, a transmis premierul.
Potrivit premierului, ”societăţile au evoluat în sensul civilizaţiei şi umanismului, înţeleg mai bine şi la o scară mai largă valorile, nu le mai lipseşte informaţia la nici un nivel”.
”Astfel, devine o datorie de onoare pentru ele să practice incluziunea pentru orice comunitate de tip etnic care întâmpină anumite dificultăţi, alături de valorizarea diversităţii create de culturile şi mentalităţile distincte. Romii din ţara noastră au adus, de-a lungul vremii, valoare culturală şi economică în mediile în care au trăit. Culturală, prin talentul artistic incontestabil, în special în sfera muzicii şi dansului, economică – prin iscusinţa la meşteşuguri. Dacă acordarea libertăţii, la mijlocul secolului al XIX-lea, nu a fost însoţită de măsuri de sprijin pentru un nivel de trai egal cu al celorlalţi cetăţeni, efectele au apărut şi s-au perpetuat. Radiografia onestă a istoriei şi asumarea greşelilor trecutului trebuie completate cu acţiuni de sprijinire şi valorizare a tuturor cetăţenilor acestei ţări, indiferent de rasă, naţionalitate, etnie, sex. Să ne amintim mereu că binele nu se atinge pe calea respingerii sau indiferenţei”, spune şeful Executivului.
Premierul mai arată că ”perioada pe care o traversăm este una extrem de dificilă, agresiunea militară rusă din Ucraina generând o criză umanitară de amploare şi obligând milioane de persoane, printre care şi romi, să-şi părăsească ţara”.
”Îmi exprim întreaga apreciere pentru modul în care organizaţiile şi voluntarii romi din România s-au implicat şi continuă să o facă în gestionarea crizei refugiaţilor, fiind adevărate exemple de solidaritate şi umanitate. România şi Europa au contribuit substanţial, la nivel instituţional, în crearea unor strategii şi mecanisme care să vină în întâmpinarea aspiraţiilor identitare, culturale, economice şi sociale ale romilor. La nivelul Guvernului se află în lucru, într-o etapă avansată, o nouă Strategie naţională de incluziune a romilor pentru perioada 2022-2027, prin care ne propunem să valorificăm contribuţia cetăţenilor de etnie romă în societate”, spune Ciucă.
Potrivit premierului, ”numeroşi reprezentanţi ai acestei etnii, din întreaga lume, au reuşit să se organizeze şi să se coalizeze pentru apărarea drepturilor şi intereselor romilor”.
”Solidaritatea pentru comunitatea romă, înţelegerea şi respectul pentru diversitate vor face să nu ne mai confruntăm cu nici o formă de discriminare sau nedreptăţire generată de prejudecăţi. Felicit romii din ţara noastră cu ocazia dublei sărbători de astăzi şi adresez romilor din întreaga lume cele mai bune urări! ”, mai spune premierul în mesajul către romi.