Ciucă: „Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză de durată”
NATO reprezintă cea mai puternică şi concretă garanţie de securitate pentru statele membre, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a subliniat că România şi aliaţii săi trebuie să fie pregătiţi pentru o criză „de durată” ca urmare a conflictului armat din Ucraina şi pentru situaţia în care aceasta se va extinde mai aproape de graniţa ţării noastre.
Prim-ministrul a vizitat Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.
„Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc prin prezenţa şi acţiunile derulate în România că NATO reprezintă cea mai puternică şi concretă garanţie de securitate pentru statele sale membre şi pentru că NATO nu este doar cartierul general de la Bruxelles, ci şi aici, în teren. Trăim vremuri dificile pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză de durată şi pentru situaţia în care această criză se va extinde mai aproape de graniţa noastră”, a afirmat Ciucă.
El a punctat că trebuie dezvoltată o postură de descurajare şi de apărare eficientă în Flancul estic al NATO.
„Domnule prim-ministru De Croo, vă mulţumesc pentru contribuţia la decizia NATO de implementare a Planului de răspuns gradual. Trebuie să creăm şi să consolidăm o postură de apărare şi descurajare în Flancul de est al NATO. Ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră pentru noua formă a conceptului strategic NATO, care trebuie să cuprindă ameninţarea Rusiei sub forma ei reală, care necesită întărirea prezenţei permanente a NATO în Flancul de est. Trebuie să luăm în serios apărarea şi să o reflectăm în deciziile noastre. Este timpul să trecem de la prezenţa înaintată la apărarea înaintată şi la implementarea deciziei luate de liderii noştri pe 24 martie la Summitul extraordinar de la Bruxelles”, a completat premierul.
Nicolae Ciucă a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, reiterând că aceasta este „cea mai gravă ameninţare” la adresa securităţii euro-atlantice din ultimii ani.
„Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor ruseşti asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaţionale şi ale umanităţii şi le plângem pierderile tragice de vieţi omeneşti, suferinţele umane enorme şi distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei”, a transmis prim-ministrul.
Şeful Executivului a evidenţiat că este de datoria autorităţilor române să ajute refugiaţii ucraineni şi familiile lor şi pe cei strămutaţi.
„Am înfiinţat un coridor umanitar pentru a alina tragedia prin care trec, pentru a le da speranţa şi pentru a le arăta că nu sunt singuri. Suntem alături de Ucraina. Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană sunt solidare cu poporul ucrainean şi cu Guvernul său. Aliaţii sunt uniţi pentru a sprijini întru totul suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional”, a precizat Ciucă.
El a amintit, totodată, decizia comandantului suprem al Forţelor aliate în Europa de a disloca elemente ale forţelor NATO de răspuns.
„Acţiunile agresive ale Rusiei au determinat aliaţii să activeze planurile NATO pentru apărare pentru a proteja Alianţa. SACEUR a decis să disloce elemente ale forţelor NATO de răspuns. Este pentru prima dată când aceste forţe au fost dislocate într-un context de apărare colectivă”, a explicat premierul Ciucă.
Prim-ministrul a mulţumit militarilor români şi tuturor trupelor aliate pentru prezenţa la Baza Mihail Kogălniceanu.
„Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, militarilor prezenţi astăzi, împreună cu fraţii voştri români, şi tuturor trupelor aliate, care demonstrează cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO. NATO va continua să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru asigurarea securităţii şi apărării tuturor aliaţilor. Angajamentul nostru pentru a respecta prevederile articolului 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniţi pentru a proteja şi apăra Alianţa. Libertatea va învinge opresiunea”, a mai transmis Ciucă.