Ciuperca inteligentă care uimește știința: este capabilă să comunice și să păstreze amintiri
Cercetătorii au descoperit o ciupercă rară și inteligentă. Ciuperca se numește Phanerochaete velutina și prezintă semne de recunoaștere a formelor, fiind chiar capabilă să comunice despre mediul înconjurător cu restul rețelei sale fungice.
Cercetătorii care au făcut această descoperire își evidențiază descoperirile într-un articol publicat în revista Funal Ecology. În lucrare, aceștia discută despre modul în care au efectuat diverse experimente, inclusiv unul în care au aranjat blocuri mici de lemn în mai multe forme diferite și au permis ciupercilor să se răspândească în interiorul formelor.
Pe măsură ce ciuperca rară și inteligentă se răspândea, cercetătorii au constatat că aceasta era capabilă să ia decizii diferite în funcție de tipul de aranjament în care fuseseră așezate blocurile. În loc să se răspândească doar dintr-un punct central, ciuperca a putut să schimbe modul de răspândire pentru a se potrivi mai bine formei. Acest lucru sugerează existența unui nivel rudimentar de inteligență în cadrul P. velutina.
Conform lucrării, atunci când ciupercile au fost plasate într-un aranjament circular de blocuri, ele au fost capabile să își dea seama unde se aflau blocurile și apoi să transmită această informație restului rețelei, deoarece nu s-au deplasat niciodată spre centrul cercului. Ei păreau să-și dea seama că acolo nu vor fi găsite blocuri. Cercetătorii spun că acest lucru înseamnă că miceliul fungic poate „recunoaște” diferența în aranjamentul spațial al blocurilor de lemn.
Este o descoperire surprinzătoare care ar putea ajuta cercetătorii să descopere și alte progrese într-o varietate de domenii, inclusiv modul în care studiem organismele microscopice precum mucegaiurile de nămol. De asemenea, ne-ar putea ajuta în cercetările viitoare privind dezvoltarea unor organoizi cerebrali mai buni, precum primul bioprocesor din lume, care poate funcționa mai rapid decât orice computer actual.