Ciuperca unghiei, o infecție aparent banală, care se poate finaliza cu o intervenție chirurgicală!

Publicat: 03 apr. 2024, 23:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ciuperca unghiei, o infecție aparent banală, care se poate finaliza cu o intervenție chirurgicală!
foto: Agerpress

Ciuperca unghiei este foarte frecventă, pare banală, dar netratată corect se poate finaliza cu o intervenție chirurgicală. Atenție, tratamentul este o provocare, deoarece este de durată și presupune răbdare și consecvență.

Ciuperca unghiei sau micoza afectează unghiile mâinii, dar mai ales ale piciorului. Aceasta este mai frecventă la unghia de la degetul mare.

Medicii dermatologi vorbesc în acest caz despre onicomicoză (onyx – unghie și mykes – ciupercă), termenul medical pentru ciuperca unghiilor.

Simptomele care pot să indice o micoză sunt: unghia se desprinde, devine galbenă (galben-albicios), se îngroașă, se sfarmă, apar leziuni care se pot extinde la pielea  din jurul degetului.

Unghiile afectate sunt greu de tăiat.

Ciupercile care afectează unghiile sunt luate din mediul înconjurător (mai ales de la sala de sport sau de la piscină, prin folosirea în comun a unor obiecte, mai ales a încălțăminei). În mediul umed, mai ales la nivelul picioarelor din cauza transpirației, ciupercile se înmulțesc ușor și dezvoltă infecția.

Micoza unghiei poate să apară și în urma unei igiene precare a unghiilor sau a unei imunități scăzute. În cazul unghiilor cu crăpături, riscul de instalare a micozei este mai mare.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul este precizat de medicul dermatolog pe baza prelevării unei probe din unghie pe care o trimite la laborator pentru identificarea ciupercii implicate. 

Tratamentul constă în  topice (loțiune, gel, unguent sau cream), medicamente antimicotice administrate pe parcursul mai multor luni.

”Unghia de la picior crește cu aproximativ un milimetru pe lună. Astfel, tratamentul cu pastile antimicotice este administrat până la dispariția infecției. În cazul pacienților care nu pot urma tratamentul medicamentos, deoarece au afecțiuni suplimentare, pot urma un tratament local cu laser până la vindecare: o ședință la trei săptămâni, până când unghia capătă un aspect normal”, spune medicul dermatolog Mihael Leventer. 

Tratamentul micozei unghiei este obligatoriu pentru a evita evoluția bolii. Deoarece, micoza unghiei care nu este tratată corect se poate finaliza cu îndepărtarea unghiei chirurgical.  

Prevenție

Prevenția acestei infecții este posibilă prin câteva obiceiuri firești care ar trebui să devină rutină:

  • Spălarea  pe mâini și picioare temenic și uscarea mai ales în zona dintre degetele de la picioare, deoarece micoza unghiei se simte foarte bine în mediu umed;
  • Folosirea unei pudre sau a unui spray antimicotic dacă stați multe ore încălțat; 
  • Folosirea de șosete de bumbac;
  • Purtarea de papuci la piscine, vestiare, la dușurile publice;
  • Evitați să folosiți încălțămintea altor persoane;
  • Alegeți cu atenție unde faceți manichiura și pedichiura ;
  • Evitați folosirea frecventă a lacurilor de unghii, deoarece pot distruge stratul protector;
  • Dezinfectați forfecuța înainte de tăierea unghiilor;
  • Atenție, unghiile artificiale și manichiura semipermanentă pot favoriza apariția infecției
  • Sunt și remedii naturale pentru micoza unghiei: uleiul de arbore de ceai, uleiul de oregano, bicarbonatul de sodiu, oțetul de mere. Totuși, eficacitatea acestor remedii alternative nu a fost încă demonstrată științific, motiv pentru care se recomandă mai întâi consultarea medicului dermatolog.