CJ Galați „toacă” 195 milioane lei în noul Parc de Soft, după „shoppingul” pe bani publici care a falimentat vechiul Parc de Soft

Publicat: 02 aug. 2024, 06:17, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
CJ Galați „toacă” 195 milioane lei în noul Parc de Soft, după „shoppingul” pe bani publici care a falimentat vechiul Parc de Soft
CJ Galați „toacă” 195 milioane lei în noul Parc de Soft, după „shoppingul” pe bani publici care a falimentat vechiul Parc de Soft

După ce vechiul Parc de Soft a fost falimentat prin achiziții bizare pentru activitatea în IT, de la perie de coafat, cremă de faţă și gel de duș la hrană pentru câini, whisky, ciocolată, vin și lichior, Consiliul Județean (CJ) Galați investește 195 milioane de lei, din fonduri UE, pentru înființarea unui nou Parc de Soft.

În ședința de miercuri a CJ Galați a fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor în valoare de 194.218.000 lei, adică aproape 40 de milioane de euro, pentru transformarea unui fost centru de plasament în Parc de Soft, după ce, începând din anul 2003, la Galați a mai existat un Parc de Soft înființat pe banii CJ și Primăriei Galați și care a fost falimentat printr-un jaf fără limite a banului public.

De această dată, președintele CJ Galați, Costel Fotea, speră că noul Parc de Soft va avea mai multă eficiență în cercetarea și inovarea în IT:

„Știu că Galațiul a mai avut în trecut un Parc de Soft, însă, deși a pornit cu cele mai bune intenții, nu a obținut rezultatele scontate. Este esențial ca Galațiul să recupereze în acest important domeniu, având în vedere potențialul său și existența unei facultăți de specialitate care formează IT-iști de valoare. De aceea, lucrăm să dezvoltăm la Galați un Parc de Soft modern, funcțional, care să ofere și oportunități de cercetare și inovare în domeniul software și al programării”, a declarat președintele CJ Galați.

Proiectul noului Parc de Soft va fi depus pentru obținerea finanțării în cadrul „Programului pentru Tranziție Justă”, program european prin care în șase județe, Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, care au fost dependente din punct de vedere al dezvoltării economice de activitatea unor capacități de producție poluante, vor fi finanțate noi activități economice, care să contribuie la „decarbonizarea” economiei din aceste județe.

Având în vedere prestigiul Galațiului de fost mare centru industrial, probabil că ar fi fost mai benefică alocarea celor 40 de milioane de euro în susținerea activităților unor IMM-uri care să dezvolte producție industrială nepoluantă.

Vechiul Parc de Soft, cadoul făcut gălățenilor de Dan Nica, liderul PSD Galați și ministru al Comunicațiilor în Guvernul Năstase
Vechiul Parc de Soft, numit oficial „Parcul de Tehnologia Informației”, a fost înființat în 2003 de Primăria și CJ Galați, care s-au asociat în SC Cons Management Parc de Soft SRL Galați pentru a administra centrul de producție de software.

De fapt, Parcul de Soft a fost cadoul făcut Galațiului de Dan Nica, ministru al Comunicațiilor în Guvernul Năstase și care în august 2003 devenise liderul PSD Galați, iar prin înființarea centrului IT promitea că Galațiul va deveni un Silicon Valley al României.

La inaugurare, ministrul Dan Nica anunța că la Parcul de Soft de la Galați, „unic în România”, urmau să vină mari firme din IT, chiar firme prestigioase precum Microsoft, IBM, Intel, Apple, Cisco, etc, dar se miza și pe dezvoltarea unor firme locale.

Era anunțată și o primă prioritate, digitalizarea educației. La inaugurare a participat și ministrul de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu, care anunța că la Parcul de Soft din Galați vor fi elaborate manuale digitale pentru cursurile din școala gimnazială și liceu.

Manuale digitale nu s-au făcut, dar câțiva ani, Parcul de Soft a mers destul de bine. În 2008, la „parc” își desfășurau activitatea 29 de firme cu activitate în informatică și „incubatoare de afaceri”, unele dintre acestea beneficiind de o serie de facilităţi precum scutirea de chirie şi oferirea utilităţilor specifice, internet, telefonie, utilități, la preţuri avantajoase.

Finanțatorii Parcului de Soft erau Primăria și CJ Galați, care aprobau sistematic „donații” sau majorări de capital de câte 170.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. Una dintre cheltuieli era chiria, pentru că Parcul de Soft funcționa în clădirea societății Navrom Centru de Afaceri SA Galați, fostul Centru de Perfecționare a Marinarilor din cadrul Navrom Galați.

În timp, numărul firmelor care își desfășurau activitatea în clădirea „parcului” a scăzut. Apoi, s-a produs un imens scandal pentru că Primăria și CJ Galați alocau anual sume destul de mari pentru „sprijinirea firmelor care îşi desfăşoară activitatea în parcul de soft”, dar o mare parte din firmele care activau la Parcul de Soft nu aveau nicio legătură cu IT-ul.

În timp, au devenit evidente și efectele proastei administrări a Parcului de Soft de către directorii numiți pe criterii politice, care au dus pe pierderi SC Cons Management Parc de Soft SRL Galați și s-a ajuns ca Primăria și CJ Galați să cotizeze cu sume din ce în ce mai mari pentru acoperirea „găurilor” de la Parcul de Soft.

La un moment dat, SC Cons Management Parc de Soft SRL Galați avea de încasat de la clienții „parcului”, creanțe în valoare de 1.078.000 lei ce reprezentau facturi neachitate pentru chirie și utilități.

Un alt scandal a izbucnit când s-a aflat că pe lângă donațiile consistente, Consiliul Municipal Galați a aprobat acordarea unui ajutor de minimis de 118.513 euro, reprezentând scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi pe teren de către SC Navrom Centru de Afaceri SA, la care era chiriaș Parcul de Soft. Printre acționarii la Navrom Centru de Afaceri se afla și senatorul PSD Viorel Ștefan, la vremea aceea ministru al Finanțelor.

Lista shoppingului din bani publici: perie de coafat, cremă de faţă, gel de duș, hrană pentru câini, whisky, ciocolată, vin și lichior
Un nou scandal a pus capac jafului pe bani publici de la Parcul de Soft din Galați. În 2017, inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit că la Parcul de Soft din Galați au fost cumpărate din bani publici obiecte care nu au nicio legătură cu producția de software sau tehnologiile IT.

În raportul de control al Camerei de Conturi Galați la SC Cons Management Parc de Soft SRL Galaţi, inspectorii de audit precizau următoarele:

„SC Cons Management Parc de Soft SRL Galaţi a achizitionat, de la diverşi furnizori, produse şi/sau servicii în valoare cumulată de 3.596,33 lei care, prin natura şi caracteristicile acestora, nu au legatură cu obiectul de activitate al agentului economic şi nu contribuie la realizarea obiectivelor previzionate. Spre exemplu, au fost cumpărate următoarele bunuri şi/sau servicii:

perie de coafat, hrană pentru câini, analiză RMN, whisky, cremă de faţă, bijuterii, conserve de ton, apă de toaletă, gel de duş, ciocolată, vin, lichior, selfie-stick, candele ş.a.”.

Dacă pentru cumpărarea băuturilor mai putea exista cel puțin explicația formală, că au fost necesare pentru vreun protocol, în cazul în care la Parcul de Soft ar fi descins reprezentanții vreunei companii din Silicon Valley, restul listei dovedea o lipsă de scrupule fără precedent, pentru că șefii parcului și-au plătit din bani publici analizele RMN, bijuterii, creme de față și perii de coafat și până și mâncarea pentru câini sau gelul de duș.

Acele constatări ale Curții de Conturi erau doar o demonstrație a modului în care era jefuit sistematic banul public la Parcul de Soft din Galați.

În cele din urmă Parcul de Soft a fost „lichidat”, iar Navrom Centru de Afaceri SA a vândut clădirea în care a funcționat „parcul” Universității Dunărea de Jos, care a pus-o la dispoziția Facultății de Medicină. Noul Parc de Soft va fi înființat într-un fost centru de plasament și astfel a fost tăiată de pe listă o cheltuială importantă, cu chiria!