Clasamentul drogurilor care dau cea mai mare dependență

Publicat: 07 iun. 2024, 17:46, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Clasamentul drogurilor care dau cea mai mare dependență
heroina cocaină nicotină barbiturice alcool

Potrivit unui studiu realizat de profesorul David Nutt, neuro-psiho-farmacolog la Imperial College London, heroina este drogul cu cea mai mare dependență, urmată de cocaină, nicotină, barbiturice (fostele somnifere) și alcool.

Alți experți în dependență, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică nicotina ca fiind ingredientul care dă dependență de tutun, printre substanțele care induc cea mai mare adicție.

Dependența, o boală individuală

Este dificil să se determine care substanță este ”vinovată” de cea mai mare dependență. Totuși, se știe că multe substanțe creează depedență.

Dependența este o boală individuală, astfel încât sensibilitatea la aceste substanțe variază de la o persoană la alta.

Opioidele, o clasă de medicamente destinate calmării durerii, în care sunt incluse morfina, fentanilul, metadona tramadolul și codeina, sunt considerate cele mai dependente droguri, din cauza efectului lor puternic asupra sistemului de recompensare al creierului.

Medicamentele psihotrope, cum ar fi benzodiazepinele (anxioliticele) și antidepresivele, pot crea, de asemenea, dependență foarte mare, mai ales atunci când sunt luate perioade lungi  sau în doze mari.

Milioane de ”dependenți”

Pentru a evita căderea în capcana consumului excesiv, este importantă identificarea mecanismului dependenței și a celor mai dependente substanțe.

Substanțele care creează dependență, fie că sunt legale sau ilegale, acționează asupra sistemului de recompensă al creierului, crescând eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și satisfacția. Această stimulare intensă a sistemului de recompense duce la repetarea comportamentului de dependență, chiar dacă are riscuri și consecințe negative. În timp, creierul se adaptează la prezența substanței care provoacă dependență, necesitând doze tot mai mari pentru a obține același nivel de plăcere. Acesta este fenomenul de toleranță, care contribuie la escaladarea consumului și a dependenței.

Dependența de droguri, care este o boală complexă, afectează milioane de oameni din întreaga lume.  De aceea, este important să consultați un medic înainte de a începe tratamentul medicamentos și să urmați cu scrupulozitate instrucțiunile pentru a evita orice dependență.