Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Pierde mandatul de parlamentar

Publicat: 11 dec. 2024, 16:58, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Pierde mandatul de parlamentar

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins miercuri recursul înaintat de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din București și membră a Uniunii Salvați România (USR), împotriva deciziei pronunțate de Curtea de Apel București în martie 2024. Decizia finală a ÎCCJ confirmă starea de incompatibilitate stabilită anterior de Agenția Națională de Integritate (ANI) și marchează o etapă decisivă într-un caz care a suscitat un interes larg din partea publicului și a clasei politice.

Decizia ÎCCJ pentru Clotilde Armand: Finalul unui proces îndelungat

Hotărârea ÎCCJ, publicată în minuta instanței, menționează că recursul formulat de Clotilde Armand a fost respins ca nefondat. De asemenea, cererea acesteia de sesizare a Curții Constituționale a fost respinsă pentru aceleași motive.

Judecătorii au considerat că sentința pronunțată de Curtea de Apel București în martie 2024, prin care solicitarea de anulare a raportului ANI a fost respinsă, rămâne validă. Decizia ÎCCJ este definitivă și a fost comunicată oficial părților prin grefa instanței.

„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta ÎCCJ.

Problemele juridice ale lui Clotilde Armand au început în noiembrie 2022, când Agenția Națională de Integritate a constatat un conflict de interese administrativ în cazul său. ANI a afirmat că Armand, în calitate de primar, a semnat cinci dispoziții prin care s-a numit pe sine manager al unui proiect finanțat din fonduri europene. Aceste dispoziții ar fi generat un beneficiu material în cuantum de 18.720 de lei, reprezentând majorarea indemnizației sale lunare cu până la 30%.

Raportul ANI a stabilit că prin aceste acțiuni, Clotilde Armand a încălcat legislația privind conflictul de interese și a fost declarată în stare de incompatibilitate. Ulterior, în august 2023, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Armand este urmărită penal pentru folosirea funcției publice pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Reacția lui Clotilde Armand: Acuzații la adresa adversarilor politici

Clotilde Armand a respins acuzațiile aduse de ANI și a catalogat întreaga situație drept un „caz penibil”, deschis la plângerea fostului primar al Sectorului 1, Dan Tudorache. Ea a susținut că prejudiciul invocat, de aproximativ 3.000 de euro, este „inventat” și a acuzat mai mulți lideri politici de influențarea justiției în scopuri politice.

Armand a afirmat că plângerea împotriva sa a fost facilitată de schimbările repetate ale procurorilor care investigau cazul, acuzându-l pe fostul premier Marcel Ciolacu de implicare directă în acest proces. De asemenea, ea a criticat-o pe Alina Gorghiu, președinta Senatului, pe care a numit-o „unealta PSD în demolarea Justiției”.

„Un caz penibil, deschis la plângerea lui Dan Tudorache, cu acuzații ridicole, în care au inventat un prejudiciu de 3.000 euro. Un dosar în care Marcel Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze, ca să nu mai zic că actualul premier atacă independența Justiției la fiecare apariție publică, iar Alina Gorghiu a ajuns unealta PSD în demolarea Justiției. Abia așteptam ca întregul dosar să ajungă în instanță să demontez toată aceasta făcătură”, afirma Armand.