Clotilde Armand lansează un program fantomă de 208 milioane lei fără acordul Consiliului Local

Publicat: 18 nov. 2022, 07:48, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Clotilde Armand lansează un program fantomă de 208 milioane lei fără acordul Consiliului Local

Primarul Sectorului 1 a lansat un proiect prin care peste 200.000 de locuitori din Sectorul 1 ar urma să primească tichete „anti-criză energetică” de 1.000 de lei. Programul nu are criterii de atribuire, nu se știu companiile care vor accepta bonurile sau termenele de aplicare dintr-un motiv simplu: nu a fost votat de consilierii locali.

Primăria Sectorului 1 a lansat pagina de internet ticheteanticriza.ro, ce ar urma să preia solicitările și să ofere date referitoare la proiect. Sărac în informații, fără a avea în spate acordul consilierilor locali, site-ul este deocamdată doar un mijloc de propagandă politică pe banii bucureștenilor.

Ce anunță ticheteanticriza.ro

„Primăria Sectorului 1 vine în sprijinul cetățenilor din această zonă administrativă afectați de criza energetică. La inițiativa primarului, Clotilde Armand, fiecare cetățean cu domiciliul în Sectorul 1 care a împlinit vârsta de 18 ani va beneficia de un tichet anti-criză în valoare de 1000 de lei pentru a face față crizei energetice și pentru a trece mai ușor peste această iarnă”, se arată pe pagina de internet ticheteanticriza.ro.

Se avansează și cifre: 208.000 beneficiari cu domiciliul în S1 și un buget de 208 milioane lei.

Obiectivele ar fi creșterea eficienței utilizării energiei, stimularea producerii locale de energie din surse regenerabile, creșterea gradului de conștientizare și reducerea fenomenului de sărăcie energetică, precum și îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Amatorii se pot înscrie completând formularul online. Acesta este procesat iar participanții eligibili sunt notificați prin SMS. Tichetul propriu-zis ajunge prin poștă cu semnătură de primire pe scrisoarea de transport după care tichetul se folosește la unul dintre operatorii economici agreați.

Nu doar că niciunul dintre aceste criterii nu există, dar nici măcar termenul anunțat („această iarnă”) nu este luat în serios. Perioada de înscriere este de maximum 6 luni calendaristice de la data intrării în vigoare a măsurilor, în limita bugetului alocat. Ori, nefiind adoptat și necunoscându-se un termen, finalizarea ar putea fi anul viitor sau chiar peste doi ani.

Reacția edilului

Clotilde Armand se apără și spune că demersul ei nu este ilegal, deși l-a demarat înainte de a fi votat de consilieri.

„Este o preînregistrare, în acest program trebuie să știm care sunt economiile de energie la care ne putem aștepta și care sunt proiectele oamenilor pentru aceste proiecte de energie. Sunt banii cetățenilor, au nevoie să-și izoleze casele”, a explicat Armand pentru Digi24.

Cât privește cele 208 milioane de lei necesare, susține că în bugetul local al PS1 există un excedent financiar „extraordinar pentru că toate proiectele de investiții au fost blocate. Excedent pe care voiam să-l investesc în proiecte majore”.

Aceasta recunoaște că o parte dintre locuitorii S1 au venituri foarte mari și nu vor primi ajutor, fără a prezenta vreun criteriu. Cât privește costul site-ului, s-a ferit să prezinte vreo cifră, menționând doar că a fost „făcut legal, orice achiziție se face transparent”.

Reacția consilierilor locali

Consilierii PSD și PNL nu văd cu ochi buni demersul primarului, de a lansa un program fără a fi supus la vot. Asta chiar dacă Armand se arată convinsă „că nu se pot opune”.

„Organizația Partidului Social Democrat Sector 1 susține ferm necesitatea sprijinirii persoanelor care resimt cel mai mult creșterile de prețuri la alimente sau medicamente dar se opune alocării de fonduri pentru cei care au deja venituri foarte mari.

Proiectul lui Clotilde Armand este inechitabil, o risipă a fondurilor publice și o metodă de a acoperi lipsa investițiilor din sector – cartierul Aviației nu poate fi încălzit cu tichete de 1000 lei, spatiile verzi sunt degradate, gunoiul a ajuns o problemă de notorietate națională.

Partidul Social Democrat va susține în Consiliul Local ca fondurile să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie, în mod echitabil și solidar”, a transmis Petre Florin Manole, președinte PSD Sector 1.

Nici dinspre liberali lucrurile nu sunt văzute mai bine.

„Este ilegal!. Nu există un regulament votat, nu există un proiect alocat, îndemn cetățenii să nu se înscrie”, a transmis Daniel Ciungu, consilier local PNL la Sectorul 1.

Clotilde Armand s-ar putea trezi cu un nou dosar penal, în prezent fiind cercetată pentru „favorizarea unor persoane” și declarată incompatibilă de Agenția Națională de Integritate după ce s-a numit singură managerul unui proiect cu fonduri europene.