Cluj: Congres în domeniul neurologiei, organizat online; peste 1.000 de participanți din 16 țări
Cercetători ştiinţifici de top prezintă, duminică, la Cluj-Napoca, cele mai recente descoperiri în neurologie, la al 17-lea Congres al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.
Evenimentul are loc în format exclusiv online şi reuneşte peste 1.000 de participanţi (medici rezidenţi, medici specialişti, medici primari şi cadre didactice universitare), din 16 ţări (Egipt, Filipine, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Uzbekistan, Rusia, Kazahstan, SUA, Germania, Israel, Coreea de Sud, Marea Britanie, Austria, Italia şi România).
„Restricţiile impuse de actuala pandemie de COVID-19 au limitat, şi anul acesta, posibilităţile de a organiza, în format fizic, un astfel de eveniment extrem de important pentru medicină în general, şi pentru neurologie şi cercetarea ştiinţifică mondială din acest vast domeniu, în mod special, mediul virtual fiind în acest context singura scenă sigură a dezbaterilor care de altfel ne configurează şi un aspect pozitiv din perspectiva numărului mare de participanţi, peste 1.000 de neurologi, din 16 ţări, anunţându-şi deja prezenţa la această reuniune ştiinţifică de top”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al SSNN şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) este organizat în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca şi Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR), a Academiei Europene de Neuroreabilitare (EAN) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).
Potrivit comunicatului, Accidentul Vascular Cerebral este în mod fundamental o afecţiune cronică şi implică o monitorizare riguroasă după evenimentul acut, impunându-se totodată un amplu program de reabilitare neurologică.
„Procesul de recuperare neurologică este unul complex, iar finalizarea sa din punct de vedere formal, care în principiu durează 3-4 luni de la producerea unui AVC, nu ar trebui să însemne sfârşitul procesului de reabilitare a pacientului”, a precizat Dafin Mureşanu.
Acesta a adăugat că „interesul central al cercetătorilor ştiinţifici, precum şi cel al factorilor de decizie constă în necesitatea unei mai bune înţelegeri a impactului neurorecuperării care diferă din punct de vedere al rezultatelor, de la un pacient la altul”.
Supravieţuitorii unui AVC pot urma un astfel de program începând din perioada spitalizării, la domiciliu sau în centre speciale de recuperare. O problemă existentă la nivel naţional, cu care se confruntă pacienţii care au suferit, în special, un Accident Vascular Cerebral, este dată de lipsa centrelor de recuperare neurologică, arată sursa citată.
România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară.
Prevalenţa AVC în Romaânia este de 0,1% pentru grupa de vârstă sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârstă 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârstă 55-70 ani şi 13,9% la peste 70 de ani.
România înregistrează încă cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel naţional fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare