Cluj: IOCN a lansat ghidul de bună practică medicală pentru cancerele la copii și adolescenți
La Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) a fost lansat, vineri, un document intitulat „Ghid naţional de practică medicală în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea cancerelor la copii şi adolescenţi în Romania”, care are drept scop creşterea calităţii serviciilor de oncologie pediatrică din ţară.
Şeful secţiei de pediatrie a IOCN, Rodica Cosnarovici, a declarat, într-o conferinţă de presă, că munca de elaborare a ghidurilor s-a întins pe doi ani şi jumătate şi că la realizarea documentul au lucrat 25 de onco-pediatri.
„Sunt tratate toate tipurile de cancer al copiilor, tratamente asociate, efecte secundare, partea de monitorizare. Rezultatul este un document amplu, corect, cu date actuale puse la dispoziţia medicilor care sunt implicaţi în monitorizarea şi îngrijirea copiilor cu probleme oncologice, familiilor sau medicilor de familie. Ghidul poate fi consultat site-ul IOCN şi al Societăţii Naţionale de Oncohematologie Pediatrică”, a spus Rodica Cosnarovici.
Ghidul şi proiectele anterioare care l-au generat au fost realizate printr-o serie de parteneriate.
„Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’ Cluj-Napoca, în calitate de promotor al proiectului: ‘Creşterea performanţei în diagnosticul şi tratamentul cancerelor la copii prin îmbunătăţirea echipamentului tehnic, achiziţia de aparatură modernă, instruirea personalului medical şi dezvoltarea de recomandări’ alături de cei 3 parteneri de proiect (Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Louis Ţurcanu’ Timişoara, Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Al. Trestioreanu’ Bucureşti) şi partenerul de stat donator (Directoratul Norvegian de Sănătate) au lansat în luna octombrie 2019 acest proiect amplu la nivelul instituţiei clujene şi în cadrul spitalelor partenere amintite. (…) Implementarea acestui proiect şi-a urmat cursul firesc şi iată-ne ajunşi la momentul prezentării documentului intitulat ‘Ghid naţional de practică medicală în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea cancerelor la copii şi adolescenţi în România’. Menirea acestui material este acela de a creşte a calitatea serviciilor de oncologie pediatrică la nivel naţional. Activitatea de realizare a acestui ghid a fost coordonată de doamnele: dr. Rodica Cosnarovici şi dr. Dana Cernea din cadrul Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. I. Chiricuţă’ Cluj-Napoca, cu suportul valoros al specialiştilor norvegieni din domeniul oncopediatriei: Anne Grete Bechensteen şi Eva Widing, precum şi al doamnelor: conf. dr. Monica Desiree Dragomir din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti şi prof. dr. Anca Coliţă din cadrul Institutului Clinic Fundeni”, se arată într-o informare a celor implicaţi în proiect.
Potrivit aceleiaşi surse, cancerul la copil este o boală rară, dar este o cauză importantă de mortalitate, fiind a doua cauză de deces pentru grupa de vârstă 1-14 ani, după accidente.
„Prognosticul bolii este considerabil mai bun în oncologia pediatrică faţă de oncologia adulţilor. Astfel, aproximativ 70-80% dintre copiii cu cancer sunt supravieţuitori de lungă durată, dacă boala este diagnosticată la timp şi dacă este tratată corect. Principala armă terapeutică în cazul copiilor este chimioterapia, uneori în asociere cu tratamentul chirurgical sau iradierea şi în unele cazuri cu chimioterapia cu doze mari cu suport de celule stem, mai rar terapiile noi, moleculare sau imunoterapia. Din datele colectate până în prezent, aproximativ 450 de copii şi adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, sunt diagnosticaţi şi trataţi în fiecare an în clinicile de oncologie pediatrică din România”, se mai arată în informare.