CNAIR dă startul montării de panouri fonoabsorbante pe Centura Capitalei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va începe montarea panourilor fonoabsorbante pe Centura Capitalei, pe autostrada A1, pe A2, ca și pe alte trei șosele europene, respectiv DN 2 spre Buzău, DN 5 spre Giurgiu și DN 6 spre Alexandria.
Proiectul are valoarea totală de 100 milioane lei, adică 4,5 milioane lei pe kilometru, și este finanțat din fonduri europene. Scopul este reducerea zgomotului produs de traficul rutier, o sursă de poluare fonică. În total, se vor monta panouri pe A 1, A 2 și pe alte nouă sectoare de drumuri naționale. Lungimea totală a panourilor va fi de 22,1 kilometri, cu înălțimea de trei metri. Panourile fonoabsorbante, indiferent de materialul din care sunt confecționate vor asigura reducerea nivelului de zgomot cu minim 25Db, potrivit CNAIR.
Proiectul a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în octombrie 2020 pentru Autostrada Soarelui Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța a început montarea panourilor la Lehliu, lângă Drajna și la Fetești. Pentru drumurile pe care le administrează Regionala de Drumuri București ( Centura Capitalei, A 1 București-Pitești, A 2 București-Lehliu, DN 2 București-Buzău, DN 5 și DN 6), Ministerul Transporturilor a dat autorizația pe 21 aprilie 2022.
De asemenea, a fost emisă autorizația pentru montarea panourilor a Chitila și Dragomirești (semi inelul de nord), pe A 1 la Ulmi, Florești-Stoenești, Petrești, Căteasca și Ștefănești, pe A 2 la Glina, Brănești, Fundulea și Nicolae Bălcescu, pe DN 2 București-Buzău la Costești, pe DN 5 la Adunații Copăceni iar pe DN 6 la Bragadiru. Durata execuției este de trei luni și jumătate.
Reducerea zgomotului
„La nivelul Uniunii Europene, zgomotul generat de traficul rutier reprezintă principala sursă de poluare fonică. Astfel, în urma desfăşurării celei de-a doua etape de cartare a zgomotului în 2011-2012, se estimează că aproximativ 125 milioane de persoane sunt afectate de zgomotul generat de traficul rutier care depăşeşte pragul de 55 dB pe timpul zilei şi aproximativ 35 milioane sunt expuse zgomotului generat de traficul rutier mai mare de 65 dB pe timpul nopţii. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, zgomotul este ce-a de-a doua cauză majoră care afectează sănătatea umană. Principalele probleme de sănătate dezvoltate de persoanele expuse la niveluri ale zgomotului pe timpul nopţii mai mari de 40 dB sunt tulburări ale somnului şi insomnii, care duc în timp la dezvoltarea unor afecţiuni cum ar fi tensiunea arterială sau bolile cardiovasculare. În vederea reducerii zgomotului generat de traficul rutier, prin proiectul ”Măsuri prevăzute în planurile de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier prin dotarea cu panouri fonoabsorbante” urmează să se implementeze măsuri de reducere a zgomotului prin dotarea anumitor sectoare de drum cu panouri fonoabsorbante. Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naţionale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens.” – se arată în nota de fundamentare a Ministerului Transporturilor.
Valoarea totală a proiectului este de 92.422.647,5 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 48.580.775,63 lei, 15% contribuția proprie – 8.573.078,07 lei, restul de 35.268.793,80 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata totală a proiectului este de 18 luni.