Deșeuri periculoase pe A3. CNAIR lansează licitația pentru decontaminare pe Autostrada Transilvania
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat, marți, că a lansat licitația pentru ecologizarea zonei contaminate de pe secțiunea 2B a Autostrăzii Brașov-Cluj-Borș. Conform sursei citate, valoarea estimată a contractului fiind cuprinsă între 143 și 157 milioane lei fără TVA.
Obiectul acestui contract constă în tratarea şi eliminarea cantităţii de 65.774,85 tone deşeuri periculoase.
„Luni, 11 ianuarie 2021, CNAIR a publicat în SEAP procedura de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului având ca obiect: ‘Tratarea şi eliminarea deşeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) şi mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Braşov – Cluj- Borş, secţiunea 2B, km 10+500 şi depozitat în depozitul temporar de deşeuri periculoase de la Fata Dealului, com. Moldoveneşti, jud. Cluj’. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 februarie 2021, ora 15:00”, arată CNAIR.
Valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 143.078.124 – 157.385.936 lei fără TVA.
Durata de execuţie a contractului va fi de maximum 18 luni, din care maximum o lună pentru activitatea de proiectare şi maximum 17 luni pentru perioada de execuţie a lucrărilor.
Durata contractului de maximum 18 luni poate să scadă în funcţie de durata ofertată de operatorii economici participanţi, mai arată CNAIR.
„Precizăm că lipsa finanţării, modificărilor legislative din domeniul mediului, precum şi lipsa accesului în cadrul depozitului au fost principalele cauze care au dus la imposibilitatea demarării procedurii de achiziţie publică pentru contractarea lucrărilor de decontaminare”, spun reprezentanţii CNAIR.
În februarie 2020, conducerea CNAIR a decis constituirea unui nou grup de lucru pentru întocmirea Caietului de sarcini, în vederea demarării unei noi licitaţii. Aceasta pentru că era nevoie de o documentaţie de atribuire completă care să asigure finalizarea proiectului, adaugă ei.
„În acest sens, având în vedere importanţa şi necesitatea acestei proceduri şi consecinţele implementării asupra mediului, CNAIR invită toţi operatorii economici care îndeplinesc cerinţele de participare să depună oferte până la termenul limită stabilit”, mai spun ei.