CNAS: 132,6 milioane de euro pentru români tratați în străinătate, majoritatea în Germania
Pentru tratamentul pacienților români, efectuat în spitale din Uninea Europeană, Spațiul Economic European, Elveția și Marea Britanie, CNAS a plătit peste 650 de milioane de lei (132,6 milioane euro), potrivit raportului de activitate al CNAS pe 2022.
Cei mai mulți români au optat pentru tratamente în Germania. Astfel, CNAS a plătit peste 200 de milioane lei (40 de milioane de euro), pentru serviciile medicale de care au beneficiat românii în spitalele din Germania. În afară de Germania, românii au mai ales să se trateze în spitale din Italia, Franța, Spania și Austria.
Din suma totală, peste 338 de milioane de lei s-au decontat pentru servicii medicale acordate românilor asiguraţi cu reşedinţa pe teritoriul altui stat membru. Pe locul secund se află serviciile medicale de care au beneficiat români aflați temporar în străinătate.
Pentru tratamentul planificat autorizat s-au plătit aproape 58 de milioane lei.
Documentul S2 pentru tratament planificat în altă țară
Deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical planificat, presupune o anumită procedură.
Inițial, este necesară aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată, care eliberează documentul portabil (DP) S2.
Autorizaţia se acordă numai în cazul în care tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi în situaţia în care persoanei asigurate nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii.
Persoana interesată va depune la casa de asigurări de sănătate o cerere însoţită de următoarele documente:
– Copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de naştere, după caz;
– Dosarul medical, care va conţine, pe lângă înscrisuri medicale, raportul medical din care să rezulte diagnosticul, precum şi recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului.
Din raportul medical trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, precum şi faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în niciuna dintre unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii.
-Confirmarea scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, pe baza DP S2, în perioada indicată de persoana solicitantă, pe baza recomandării medicului curant care întocmeşte raportul medical.Toate documentele medicale, precum şi raportul medical trebuie să fie datate, semnate şi ştampilate.
Casa de asigurări analizează documentația și, dacă se constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute, eliberează documentul S2. Termenul maxim de soluţionare a cererii de eliberare a DP S2 fiind de 5 zile lucrătoare.