CNAS: 2.700 de controale și recuperarea a peste 65 de milioane de lei
În primele luni din 2024, au fost făcute peste 2.700 de acţiuni de control în urma cărora a fost recuperată suma de 65,6 milioane de lei, a anunțat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea.
Amenzi pentru concedii medicale ilegale
”În primele luni ale anului, structurile de control ale Casei de Asigurări au efectuat 2.787 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, din care 752 tematice, 1.900 operative, 135 inopinante. S-a recuperat o sumă de 65,6 milioane lei. În perioada martie-aprilie au fost verificaţi 485 de medici prescriptori de concedii medicale selectaţi pe criteriul numărului de certificate medicale emise. Pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la concediile medicale s-au emis 82 de amenzi contravenţionale în valoare de 571.500 lei, 117 avertizmente scrise. Nu în ultimul rând există şi sancţiuni contractuale şi recuperarea contravalorii de 34.419,27 lei. De asemenea, s-au efectuat verificări la nivel de farmacii, s-au aplicat avertismente scrise, sancţiuni contractuale – 132.413 lei. Direcţia de Control şi Antifraudă a efectuat control la nivelul caselor de asigurări de sănătate a furnizorilor de servicii medicale, sancţiunile înregistrate – 177.880 de lei”, aanunțat preşedintele CNAS, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.
Dr. Valeria Herdea a precizat că rezultatele activităților dec ontrol sunt date publicătții numai după ce se finalizeaza, pentru a evita compromiterea unor medici. Asta nu înseamnă lipsă de transparență.
”Este foarte simplu să ieşi în spaţiul public şi să spui că există suspiciuni, este foarte simplu să vorbeşti despre personalul medical ca despre un paria, da, este foarte greu să aduci dovezi. Pentru a face în aşa fel încât metodologia de control să fie respectată pas cu pas, dreptul fiecăruia de a avea circunstanţe atenuante până la proba contrarie este respectat poate mai mult ca oricând în sistemul medical. Asta nu înseamnă că acolo unde nu sunt probleme nu le prezentăm şi nu suntem transparenţi”, a afirmat dr. Valeria Herdea.
Semne de burnout
Președinte CNAS a mai subliniat că personalul CNAS este foarte redus, are multe responsabilități, ceea ce explică faptul că unii angajați dau semne de sindrom de burnout.
”S-au demarat, de asemenea, în această perioadă, activităţi de reorganizare a caselor de asigurări de sănătate judeţene şi la nivel naţional. Este esenţial să ştiţi că, din păcate, avem personal foarte redus, personal greu încercat şi personal care de foarte multe ori nu spun faptul că stă peste program, ci faptul că răspunde de foarte multe lucruri. Şi acest multitasking, modalitatea de a lucra şi a răspunde de foarte multe lucruri aduce, din păcate, inclusiv semne de sindrom de burnout. Şi este cazul să spunem că oamenii aceştia chiar fac treabă şi sunt necesari în societate. Nu sunt doar funcţionari publici, ci sunt oameni care efectiv servesc ţara asta”, a explicat Valeria Herdea.