CNAS: De la 1 iulie, noi servicii pentru depistarea unor boli grave

Publicat: 28 iun. 2024, 11:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
CNAS: De la 1 iulie, noi servicii pentru depistarea unor boli grave
servicii medicale cancere hepatitele B și C HIV/SIDA gravide

De la 1 iulie, vor fi disponibile  noi servicii de depistare și confirmare a unor boli grave, de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pachetele de servicii medicale care vor completa Contractul-cadru au ca scop depistarea unor afecțiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B și C, iar în cazul femeilor însărcinate, HIV/SIDA.

Astfel, în asistența medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.

Tot medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS.

Servicii psihooncologice

CNAS mai transmite că se introduc servicii psihologice specializate destinate persoanelor asigurate, furnizate de psihologi cu competență în psihiooncologie.

”Întrucât în derularea și succesul tratamentului oncologic contează mult starea de spirit a bolnavului, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate. Acestea vor fi servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie: consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilire a planului de intervenție psihologică. Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medicii specializați sau supraspecializați în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum și de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu. Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici și de psihologii fără formare complementară în psihooncologi, precizează CNAS.

De asemenea, CNAS mai anunță că, pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către FNUASS. La fel se va finanța și testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă.