CNAS: S-a mărit pachetul de bază în asistența medicală primară
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a mărit pachetul de bază acordat în asistența medicală primară cu o serie de servicii diagnostice și terapeutice, care pot fi acordate de medicii de familie.
Iată câteva: intervenții de mică chirurgie, imobilizare entorsă, sondaj vezical, administrare medicație sub formă de aerosoli etc.
De asemenea, potrivit CNAS, serviciile de administrare a tratamentelor – intramuscular, subcutanat, intravenos sau perfuzabil, după caz – au fost incluse în categoria serviciilor medicale care pot fi efectuate la cabinet, la domiciliu sau la locul solicitării, după caz, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.
Pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul diabetului zaharat, medicii de familie pot recomanda asiguraților adulți cu vârste de peste 18 ani suprapondeerali /obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru această boală efectuarea testului de toleranță la glucoză pers os (TTGO) și a HBA1c.
„În funcţie de rezultatele investigaţiilor recomandate, medicul de familie poate să includă pacientul în Programul Naţional de Diabet Zaharat şi să iniţieze tratamentul cu DCI Metforminum. Dacă la consultaţiile ulterioare de control valoarea HBA1c este mai mare sau egală cu 6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultaţie la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau la medici cu competenţă/atestat în diabet”, se precizează în comunicatul CNAS.
„Medicii de familie care au şi competenţă/atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative pot desfăşura activitate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate atât în baza specialităţii medicină de familie, cât şi a competenţei/atestatului de studii complementare de îngrijiri paliative, putând acorda atât servicii medicale aferente specialităţii medicină de familie, cât şi servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriul clinic de specialitate, în cadrul unei secţii sau compartiment cu paturi de îngrijiri paliative sau la domiciliu, aferente activităţii desfăşurate la furnizorul de servicii medicale clinice de specialitate/spitaliceşti/de îngrijiri paliative la domiciliu”, se mai explică în comunicatul CNAS.
Potrivit aceleiași surse, a fost revizuită integral lista afecţiunilor la adult şi copil pentru care pot fi acordate servicii de medicină fizică şi reabilitare în baza de tratament şi au fost adăugate noi proceduri precum respiraţie la presiune pozitivă, masaj pneumatic al extremităţilor, crioterapie.