PROPUNERE: Consiliul Național al IMM-urilor cere extinderea activităților economice eligibile pentru a obține finanțare pe OUG 130/2020

Publicat: 21 sept. 2020, 15:04, de Mădălina Bălăceanu, în ECONOMIE , ? cititori
PROPUNERE: Consiliul Național al IMM-urilor cere extinderea  activităților economice eligibile pentru a obține finanțare pe OUG 130/2020
Euro

Omiterea unor coduri CAEN importante din lista activităților economice afectate de pandemie, probleme concrete de aplicare a prevederilor legislative și termenul scurt prevăzut pentru semnarea contractelor de finanțare sunt cele trei mari probleme pe care experții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) le-au identificat în Ordonanța de Urgență 130/31.07 2020 care prevede sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemie.

Pentru a elimina din start riscul ca anumite categorii de activități să nu fie prevăzute și, implicit, să nu obțină finanțare, cea mai importantă propunere a CNIPMMR este extinderea listei domeniilor de activitate incluse și dreptul tuturor întreprinderilor mici și mijlocii afectate de aplica pentru finanțări. Astfel, consiliul propune ca toate întreprinderile mici și mijlocii afectate să se poată înregistra pentru a primi ajutor financiar, cu excepțiile de rigoare, anterior prevăzute.

„Menționăm că au fost și sunt în continuare activități economice afectate indirect de măsurile restrictive impuse de Guvern care fac dovada reducerii cifrei de afaceri, chiar dacă acestea nu au fost menționate în actele normative privind instituirea stării de urgență sau a stării de alertă”, explică reprezentanții instituției.

Eliminarea indicatorului RIR, printre propuneri

A doua propunere a CNIPMMR este eliminarea indicatorului RIR și, mai mult, dacă aplicantul nu a înregistrat profit operațional în anul fiscal anterior, faptul că va fi punctat cu zero puncte,” va genera nesiguranță în rândul antreprenorilor cu privire la condițiile de acordare a finanțărilor”.

Argumentul consiliului este faptul că prezența unui astfel de indicator nu va aduce un plus de valoare proiectelor finanțate, ci va genera o avalanșă de proiecte care vor arăta bine pe hârtie dar fără valoare adăugată concretă. De asemenea, acest argument este dublat și de faptul că nu există penalități în evaluarea sau implementarea proiectului pentru crearea unui indicator cu valoare nerealistă.

În al treilea rând, CNIPMMR arată că sunt mai multe probleme practice în aplicarea ordonanței.

Prima problemă este că aplicația de eliberare a certificatelor de urgență emisă de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost închisă pe data de 15 septembrie 2020, aceeași dată la care a fost lansată aplicația de preînscriere în vederea accesării celor trei măsuri de finanțare. Acest face imposibilă accesarea finanțării de către firme care încă așteaptă publicarea datei lansării schemelor de finanțare, precum și adoptarea modificărilor propuse în Parlament.

Cea de-a doua problemă identificată în OUG 130/2020 a Guvernului se referă la faptul că, în acest moment, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în dezbatere publică pe data de 16.09.2020, un proiect de modificare a acestei ordonanțe cu grila de notare diferită. De exemplu, dacă OUG 130 prevede în grilă că, pentru un nivel mai mic de 5% rată a rentabilității investiției, notarea să fie cu 10 puncte, Ministerul Fondurilor Europene propune evaluarea cu 25 de puncte.

În prezent, Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 este supusă aprobării Parlamentului, proiectului de lege pentru aprobarea acesteia. Pe 2 septembrie L298/2020 a fost aprobată de Senat cu propuneri de modificare a ordonanței și trimisă către Camera Deputaților. Astăzi, 21.09.2020, se așteaptă redactarea raportului către Comisia pentru buget, finanțe și bănci și introducerea ei pe ordinea de zi a camerei.