CNSAS: Marian Rizea, candidat al POT la Camera Deputaţilor, a lucrat ca ofiţer pentru Securitate

Publicat: 04 dec. 2024, 17:56, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
CNSAS: Marian Rizea, candidat al POT la Camera Deputaţilor, a lucrat ca ofiţer pentru Securitate

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a făcut public un anunț care readuce în prim-plan legăturile controversate dintre trecutul comunist al României și scena politică actuală. Marian Rizea, în vârstă de 69 de ani, candidat al Partidului Oamenilor Tineri (POT) pentru Camera Deputaţilor, a fost confirmat ca fost ofițer al Securității, potrivit documentelor studiate de CNSAS și prezentate de Agerpres.

Marian Rizea, un candidat controversat

Rizea ocupă prima poziție pe lista POT în județul Vâlcea și are șanse reale să devină deputat datorită redistribuirii voturilor. Partidul Oamenilor Tineri, cunoscut pentru susținerea acordată lui Călin Georgescu, se numără printre cele șapte formațiuni care au trecut pragul electoral, obținând reprezentare parlamentară atât în Camera Deputaților, cât și în Senat.

Conform CNSAS, Marian Rizea a avut o carieră activă în cadrul aparatului represiv al regimului comunist, lucrând între 1985 și 1988 la Securitatea Municipiului Mediaș. Ulterior, între 1988 și 1989, a fost transferat la Inspectoratul Județean Prahova, Serviciul 2A, unde a deținut gradul de locotenent major.

Acțiuni ale Securității sub conducerea lui Marian Rizea

Documentele relevă implicarea lui Rizea în acțiuni de supraveghere și intimidare a cetățenilor care îndrăzneau să critice regimul comunist. Într-un caz concret, el a coordonat urmărirea unui bărbat identificat ca M.W.M., care fusese prins ascultând emisiunea „Actualitatea Americană” de la Radio Europa Liberă. Subalternii săi aveau sarcina de a monitoriza orice comentariu politic al acestuia și de a raporta imediat.

Un alt exemplu implică o șefă de serviciu dintr-o întreprindere de pielărie și încălțăminte, care a fost denunțată de o „persoană de încredere” pentru criticarea „dură” a politicii partidului. În urma acestor informații, Marian Rizea a ordonat deschiderea unui dosar de urmărire informativă (D.U.I.) împotriva femeii, solicitând verificări detaliate despre legăturile acesteia cu cetățeni străini și despre performanța sa profesională.

În baza probelor furnizate de CNSAS, Curtea de Apel București a decis în octombrie 2015 că Marian Rizea a fost lucrător al Securității, fapt care confirmă natura activităților sale din perioada comunistă.