CNSM recomandă măsuri de consolidare a instituțiilor de credit

Publicat: 19 dec. 2024, 14:59, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
CNSM recomandă măsuri de consolidare a instituțiilor de credit

Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a reunit pe 16 decembrie, pentru o analiză a evoluțiilor din sistemul bancar și macroeconomie.

CNSM a recomandat Băncii Naționale a României (BNR) să implementeze începând cu data de 1 aprilie 2025, la cel mai înalt nivel de consolidare, instituțiile de credit de importanță sistemică, și să identifice riscurilor sistemice la adresa stabilității financiare.

BNR a publicat, pe 19 decembrie, concluziile ședinței.

În cadrul întâlnirii au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv: (i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital, (ii) analiza de recalibrare a amortizorului de capital aplicabil instituțiilor de importanță sistemică identificate la nivel naţional (amortizorul O-SII) pentru anul 2025, alături de propunerile privind (iii) înființarea unui grup de lucru CNSM pentru programele guvernamentale de garantare a creditelor și (iv) transmiterea raportului final referitor la punerea în aplicare a recomandării A din Recomandarea CERS/2019/18 privind colectarea și schimbul de informații în scopuri macroprudențiale cu privire la sucursalele instituțiilor de credit care au sediul principal într-un alt stat membru sau într-o țară terță.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: (i) posibilitatea de utilizare a amortizoarelor de capital în raport cu alte cerințe minime aplicate instituțiilor de credit, (ii) analiza periodică privind identificarea riscurilor sistemice la adresa stabilității financiare de către autoritățile membre CNSM, în funcție de aria de competență specifică, (iii) rezultatele exercițiului macroprudențial de testare la stres a solvabilității sectorului bancar, (iv) calendarul pentru adoptarea măsurilor la nivel național în vederea punerii în aplicare a recomandărilor Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) și (v) măsurile macroprudențiale adoptate de statele membre ale Spațiului Economic European în anul 2024.

Consiliul general al CNSM a aprobat Recomandarea CNSM nr. R/5/2024 privind amortizorul anticiclic de capital. Rata amortizorului se menține la 1 la sută, în condițiile unui cadru general marcat de incertitudine, provocări geopolitice, dar și în contextul unor echilibre macroeconomice tensionate. Principalii indicatori de lichiditate și solvabilitate aferenți sectorului bancar românesc se situează peste media europeană și permit acumularea rezervelor de capital fără a afecta accesul la finanțare al sectorului real, în linie cu recomandările europene.

Totodată, a fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/6/2024 privind amortizorul de capital pentru alte instituții de importanță sistemică din România, prin care se recomandă Băncii Naționale a României să implementeze începând cu data de 1 aprilie 2025, la cel mai înalt nivel de consolidare, un amortizor de capital pentru alte instituții de importanță sistemică (O-SII) aplicabil băncilor identificate ca având un caracter sistemic în conformitate cu Metodologia de identificare a băncilor sistemice și de calibrare a amortizorului O-SII, pe baza informațiilor raportate pentru data de referință 30.09.2024. Această măsură face obiectul notificării prealabile către CERS, context în care Recomandarea CNSM, precum și rata amortizorului aplicabil fiecărei bănci sistemice, urmează a fi publicate pe website-ul CNSM după 30 de zile de la data transmiterii notificării, conform prevederilor cadrului de reglementare european.

În cadrul ședinței, Consiliul general a aprobat și decizia de înființare a unui grup de lucru la nivelul CNSM pentru programele guvernamentale de garantare a creditelor.

Recomandările și decizia CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitatea voturilor exprimate.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.