Coaliția de guvernare, așteptată să bată palma cu mafia pădurilor
CEDO obligă statul român la plata unor despăgubiri în prima parte a anului în curs și le oferă posibilitatea politicienilor să negocieze cu Asociația Composesoratul Borșa acoperirea unui prejudiciu de circa 170 milioane de euro. Este ultima decizie legată de un scandal de peste 25 de ani ce cuprinde falsuri ale mafiei pădurilor, sprijinită direct sau indirect de politicieni.
În data de 08.11.2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român trebuie să plătească despăgubiri de aproximativ câte 10.000 de euro către 30 de persoane, în istoricul caz în care Asociația Composesoratul Borșa se luptă pentru retrocedarea a 17.000 de hectare de pădure din zona Maramureșului.
Mai important este prejudiciul obținut de Asociație prin decizii ale instanțelor din România, pe care CEDO arată că statul are obligația de a le pune în aplicare.
Prejudiciul este estimat la aproximativ 170 milioane de euro, după cum a scris presa locală din Oltenia, zonă de unde ar proveni multe persoane aflate în dosar.
Surse judiciare cu experiență în astfel de spețe au explicat, pentru “România liberă”, că statul român va trebui să plătească despăgubirile în valoare de peste 300.000 euro, între 8 februarie și 8 mai a.c., deoarece o decizie a CEDO devine obligatorie în trei luni și are termen de aplicare încă trei luni.
De asemenea, Curtea Europeană a stabilit că urmează să reia discuțiile pe acoperirea prejudiciului uriaș, la o dată pe care o va anunța ulterior, perioadă în care Guvernul României și reclamanții ar putea să ajungă la un acord.