Coaliția PSD-PNL a depășit criza politică privind majorarea salariului minim! Anunțul premierului
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD-PNL au depășit o criză politică apărută în contextul majorării salariului minim.
Politicienii celor două partide au ajuns la un acord pe acest subiect, după tensiuni generate de anunțul unilateral al premierului privind creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut începând cu 1 iulie.
Contextul crizei și reacțiile politice
Coaliția s-a reunit pentru a discuta despre majorarea salariului minim, după ce liberalii au acuzat partenerii de la PSD că nu i-au informat despre intențiile lor. Tensiunile au escaladat săptămâna trecută, când Marcel Ciolacu a anunțat public creșterea salariului minim, surprinzându-i pe partenerii liberali, care au considerat că această decizie unilaterală le afectează imaginea electorală.
Reacția liberalilor și poziția premierului
Nicolae Ciucă, liderul PNL, a declarat că nu a fost informat despre anunțul premierului și a subliniat că astfel de decizii ar trebui discutate în cadrul coaliției. În replică, Ciolacu a afirmat că decizia de a majora salariul minim a fost luată în decembrie și că procedurile de implementare au fost inițiate recent. Premierul a precizat că aceste decizii administrative aparțin guvernului, nu coaliției.
Soluții pentru deficitul bugetar
Premierul a delegat responsabilitatea găsirii unei soluții fiscale ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, în contextul unui deficit bugetar semnificativ. Ciolacu a acceptat majorarea sumei neimpozabile din salariul minim brut de la 200 la 300 de lei, răspunzând astfel cererilor sindicatelor.
Marcel Ciolacu distinge rolurile Guvernului și Coaliției
În cadrul unui eveniment electoral, premierul a afirmat că nu va permite ca problemele politice să interfereze cu activitatea guvernului, distanțându-se de propunerile liberalilor privind tăierea cheltuielilor bugetare. Ciolacu a subliniat că activitatea guvernului trebuie să rămână separată de influențele politice ale coaliției, evitând astfel problemele din perioada coaliției PNL-USR.
Premierul a respins acuzațiile conform cărora cheltuielile au crescut semnificativ, explicând că indicatorii economici au fost influențați de plățile anticipate ale pensiilor înainte de sărbătorile pascale, reprezentând doar 0,5% din PIB.