Coaliția se reunește pentru a stabili calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare
Coaliţia de guvernare se întâlneşte joi de la ora 9.00 pentru a decide calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, după ce premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanţii partidelor timp de două zile pentru a evalua organizarea acestor alegeri. În timp ce liderii PSD şi PNL se atacă reciproc şi ironizează perspectivele celor doi preşedinţi de a ajunge în finala prezidenţială, premierul Ciolacu a anunţat că va insista ca partenerii de la PNL să stabilească calendarul electoral cât mai rapid posibil.
Marcel Ciolacu va prezenta în şedinţa de coaliţie de joi variantele propuse de partidele politice pentru calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din acest an, după dialogul desfăşurat cu acestea.
Majoritatea partidelor participante doreşte organizarea alegerilor la termen, iar posibilitatea comasării unui tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare a fost discutată. USR şi REPER susţin alegerile la termen, în timp ce UDMR pledează pentru separarea alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale, propunând organizarea alegerilor prezidenţiale în luna octombrie. Forţa Dreptei susţine organizarea alegerilor la termen, respingând comasarea turului doi cu alegerile parlamentare. PUSL consideră că decizia privind organizarea alegerilor prezidenţiale în luna septembrie ar trebui deja luată în cadrul Coaliţiei PSD-PNL.
Liderul AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa s-a pregătit pentru alegerile prezidenţiale din luna septembrie.
La finalul discuţiilor, Marcel Ciolacu a subliniat importanţa stabilirii rapide a calendarului electoral pentru a asigura o competiţie electorală echitabilă pentru toţi candidaţii, fără avantaje sau dezavantaje pentru niciunul dintre aceştia. Guvernul transmite că stabilirea calendarului trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective acceptate de toate partidele politice.
În cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria, PNL a votat în unanimitate pentru susţinerea alegerilor la termen.
Nicolae Ciucă a declarat că partidul său nu va părăsi guvernarea şi că atât PSD, cât şi PNL au avut reprezentanţi la consultările de la Palatul Victoria, prin cei doi vicepremieri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu.
Atacurile reciproce între liderii PSD şi PNL continuă, cu declaraţii precum cele ale purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, sau ale ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, exprimând opiniile lor referitoare la situaţia din coaliţie. Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a exprimat îngrijorare cu privire la relaţia de încredere dintre PSD şi PNL în contextul recentelor evenimente legate de alegeri.