Cod portocaliu de caniculă în România. Nu scăpăm de temperaturile extreme nici în septembrie

Publicat: 13 aug. 2024, 08:58, de Autor: Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Cod portocaliu de caniculă în România. Nu scăpăm de temperaturile extreme nici în septembrie
Cod portocaliu de caniculă în România. Nu scăpăm de temperaturile extreme nici în septembrie

Sudul și vestul României se confruntă cu un val intens de caniculă, meteorologii emițând avertizări de cod portocaliu pentru aceste regiuni. Temperaturile maxime se vor apropia periculos de 40 de grade Celsius, amplificând disconfortul termic și accentuând seceta care deja afectează grav o mare parte din țară.

Cod portocaliu și temperaturi extreme

Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Muntenia, Oltenia și Banat, unde temperaturile sunt așteptate să atingă vârful de 40 de grade Celsius. Acest val de căldură extremă s-a extins și spre nordul țării, unde ieri s-au înregistrat temperaturi de 30 de grade Celsius, dar resimțite ca 35 de grade din cauza umidității ridicate.

Pentru ziua de marți, a fost emis un cod galben de caniculă și disconfort termic, care afectează Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, precum și Carpații Meridionali și Occidentali.

„În Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, Carpaţii Meridionali şi Occidentali va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade şi vor caracteriza o noapte tropicală”, spun meteorologii.

În aceste zone, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, determinând condiții de disconfort accentuat. Temperaturile maxime vor oscila între 35 și 38 de grade Celsius, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Seceta extremă devine din ce în ce mai pronunțată în contextul în care precipitațiile sunt aproape inexistente. În România, acest val de căldură va persista în sudul țării pentru cel puțin zece zile, accentuând lipsa apei și deteriorând condițiile de viață și agricultură. De asemenea, lipsa ploilor afectează și alte părți ale Europei, ceea ce contribuie la un peisaj climatic general problematic.

Conform prognozelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), săptămânile următoare vor continua să fie caracterizate de temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, cu abateri termice mai pronunțate în regiunile vestice și sud-vestice.

Vremea până în septembrie

12-19 August 2024: Temperaturile vor fi mai ridicate decât media multianuală pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică mai accentuată în vest și sud-vest. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara.

19-26 August 2024: Continuă perioada de temperaturi ridicate, cu valori mai mari decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în sudul țării. Precipitațiile vor rămâne deficitare în regiunile extracarpatice, în timp ce restul țării va avea valori apropiate de cele normale.

26 August – 2 Septembrie 2024: Temperaturile medii vor rămâne peste valorile normale în toată țara, cu accent pe sud și sud-vest. Regimul pluviometric va continua să fie deficitar, în special în zonele montane.

2-9 Septembrie 2024: Valorile termice vor fi în continuare mai mari decât cele specifice perioadei, în special în sudul și sud-vestul țării. Precipitațiile vor fi în general apropiate de normele climatologice, dar cu posibile deficite în sud-vest, nord-vest și nord-est.